Matematik

Monotoniforhold

18. november 2019 af NW12 - Niveau: B-niveau

Nogen som kan hjælpe med de her to opgaver? Begge opgaver er UDEN hjælpemidler:). 

Vedhæftet fil: EIIEW.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

opgave a)

f(x) =  x · ln (x) - x + 3

f`(x) = x · 1/ x  + (1 · ln(x)) -1

f`( x)  1+ ln (x) -1

f`(x) = ln (x)

f`(0) = ln(0) = 1

f (1) = 1 · Ln (1 ) -1 + 3 = 2

Det betyder at grafen har en vandret tangent i ( x,y) = ( 1,2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2019 af mathon

Monotoniforholdene bestemmes af fortegnsvariationen for den afledede funktion i monotoniintervallerne,
hvis grænser bl.a. bestemmes af løsninger til ligningen: f{\, }'(x)=0.

Tangentligning:
                             y=f{\, }'(x_o)(x-x_o)+f(x_o)


Svar #3
18. november 2019 af NW12

Hvordan bestemmer jeg monotoniforholdene?

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

opgave b)

f(x) = x · e-x + 3x

f(0) = 0

f´(x) = x· ( -1e-x ) + 1 · e-x + 3

f´(0) = 3 

tangentligning

y = f´(x0) ( x + x0) + f(x0)

y = 3 ( x+0) + 0

y = 3


Svar #5
18. november 2019 af NW12

Så ligningen for tangenten er y= 3(x+0) +0?

Svar #6
18. november 2019 af NW12

Jeg forstår ikke hvordan du finder monotoniforholdene? Det giver ikke mening for mig...


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#3 Hvordan bestemmer jeg monotoniforholdene?


             Du skal bestemme y værdierne når x = mindre end 1 og når x = større end 1

            Bestem foreksempel x = .1 , x = .2 , x = 10 og x = 20


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#5 Så ligningen for tangenten er y= 3(x+0) +0?

                 ja og som er y = 3x


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#4 Rettelse i sidste linje

opgave b)

f(x) = x · e-x + 3x

f(0) = 0

f´(x) = x· ( -1e-x ) + 1 · e-x + 3

f´(0) = 3 

tangentligning

y = f´(x0) ( x + x0) + f(x0)

y = 3 ( x+0) + 0

y = 3


               y = 3x


Svar #10
18. november 2019 af NW12

Okay, tak. Forstår det stadig ikke med monotoniforholdene kan du ikke vise udregninger og hvordan man gør? Det er ikke min stærkeside


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#10

Okay, tak. Forstår det stadig ikke med monotoniforholdene kan du ikke vise udregninger og hvordan man gør? Det er ikke min stærkeside


               Jo det vil jeg gerne .  ( Jeg ved at du ikke må bruge hjælpemidler men alligevel tegn grafen,

               det giver en bedre forståelse af opgaven)


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2019 af mathon

#3
          \begin{array}{lllll}\textup{opgave 4}: \\\\ \textup{sign}f{\, }'(1-1.0\cdot 10^{-7})=-1\\\\ \textup{sign}f{\, }'(1+1.0\cdot 10^{-7})=1 \end{array}

\begin{array}{lllll} \textup{fortegnsvariation}\\ \qquad \quad \, \, \textup{for }f{\, }'(x)\textup{:}\\ \qquad \, \, \, \, \, \, \end{array}          -       0      +
           x-værdier: 0:_______1_______
\begin{array}{lllll} \textup{monotoni}\\ \qquad \quad \, \, \textup{for }f(x)\textup{:}&\textup{aftagende}\, \, \,\textup{voksende} \end{array}   


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

f (x) = x · ln ( x) - x + 3

f ( .1) = .1 · Ln( .1) - .1 + 3 = 2.67

f( .2) = .2 · ln( .2 ) - .2 + 3 = 2.48

f ( 10)  = 10 · ln ( 10) -10 + 3 = 16.03

f ( 20) = 20 · ln ( 20) - 20 + 3 = 42.91

Det er vanskeligt at beregne uden regnemaskine!


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. november 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{opgave 5:}\\ &&f{\, }'(x)=(1-x)e^{-x}+3\\\\ &&f{\, }'(0)=(1-0)\cdot e^{-0}+3=4&&&f(0)=0\\\\ &\textup{tangentligning i (0,0):}&y=4(x-0)+0\\\\ &&y=4x \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#4 Rettelse sidste linje

opgave b)

f(x) = x · e-x + 3x

f(0) = 0

f´(x) = x· ( -1e-x ) + 1 · e-x + 3

f´(0) = 4

tangentligning

y = f´(x0) ( x + x0) + f(x0)

y = 3 ( x+0) + 0

y = 4x


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#14

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{opgave 5:}\\ &&f{\, }'(x)=(1-x)e^{-x}+3\\\\ &&f{\, }'(0)=(1-0)\cdot e^{-0}+3=4&&&f(0)=0\\\\ &\textup{tangentligning i (0,0):}&y=4(x-0)+0\\\\ &&y=4x \end{array}


                    Tak for rettelsen


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. november 2019 af Zagoria (Slettet)

#4

opgave 5 )

f(x) = x · e-x + 3x

f(0) = 0

f´(x) = x· ( -1e-x ) + 1 · e-x + 3

f´(0) = 4

tangentligning

y = f´(x0) ( x + x0) + f(x0)

y = 4 ( x+0) + 0

y = 4x


Svar #18
18. november 2019 af NW12

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. november 2019 af AMelev

#0 Du har tidligere i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1921698 fået at vide, at du skal lave en ny tråd for hver opgave. Hvorfor tager du dig ikke af de anvisninger, du får?

#10 Væn dig til at bruge formelsamlingen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Det er vigtigt, at du ved, hvad du kan finde hvor, og lige så vigtig hvad der ikke står deri, og som du så selv skal medbringe i hovedet.

Opgave 4 f '(x): Se FS side 23 (125) og side 24 (129)
Fortegn for f ': Se øverste figur side 18. Deraf fremgår, at ln(x) = 0 ⇔ x = 1, samt at ln(x) er negativ til venstre for 1 og positiv til højre.
Attså er f aftagende i ]0,1] og voksende i [1,∞[

Opgave 5
Tangent: Se FS side 23 (121) inkl. figur
f '(x): Se FS side 23 (125) & (126) samt side 24 (129) og igen øverste figur side 18


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.