Matematik

Forskellen symmetrisk sandsynlighedsfelt og sandsynlighedsfelt

07. december 2019 af Gsmeyra - Niveau: C-niveau

Hej, 

Er igang med at svare på mine mundelige eksamensspørgsmål, hvor to af spørgsmåelene om sandsynlighed forvirre mig. 

Den ene spørgsmål står der,  at jeg skal lave et eksempel på symmetrisk sandsynlighedsfelt og den anden står der at jeg skal lave et eksempel med sandsynlighedsfelt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2019 af peter lind

Du kan bare lave et diskret sandsynlighedsfelt med 3 mulige udfald og de to ydre har samme sandsynlighed


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. december 2019 af AMelev

Et symmetrisk sandsynlighedsfelt er et, hvor alle udfald har samme sandsynlighed.
Fx Terningkast p(u) = 1/6, Møntkast P(u) = 1/2, Korttrækning: p(u) = 1/52 eller p(farve) = 1/4

Et ikke symmetrisk sandsynlighedsfelt kan fx være korttrækning med p(Billedkort) = 3/52 og p(Talkort) = 49/52 eller et lotteri, hvor p(Gevinst) = 1/1000 og p(Nitte) = 999/1000.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2019 af peter lind

#2 Det kan være mere end det. eks. udfald 1, 2 og 3 med sandsynlighederne 1/4, ½, 1/4


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2019 af AMelev

#3 Tænker du på kast med to mønter?
Det ville være et fint eksempel på et ikke-symmetrisk sandsynlighedsfelt.
Ligesom kast med to terninger og sum af terningkastene som udfald ville være.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2019 af SuneChr

I sandsynlighedsopgaver, hvori indgår terningkast, pointeres det gerne, at terningen er ærlig.
Terningen kunne have været ikke-ærlig og falde ud med sandsynlighederne  1/4 , 1/2 , 1/4
for henholdsvis  "1'er eller 6'er"  ,  "2'er eller 5'er"  ,  "3'er eller 4'er" . 

Kast med en tændstikæske har også tre ulige vilkår for at lande. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. december 2019 af peter lind

#4 nej Det er rent abstrakt og desuden er det et eksempel på et symmetrisk sandsynlighedsfeldt


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. december 2019 af AMelev

#6 Eksemplet i #3 er da ikke symmetrisk?

#3

#2 Det kan være mere end det. eks. udfald 1, 2 og 3 med sandsynlighederne 1/4, ½, 1/4


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2019 af peter lind

jo det er det. Lav evt. et stolpediagam. Det er symmetrisk om 2


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. december 2019 af AMelev

#8 Definitionen på et symmetrisk sandsynlighedsfelt er "et sandsynlighedsfelt, hvor alle sandsynligheder er lige store".
Jf fx https://emu.dk/sites/default/files/2019-02/Binomialfordelingen%20Februar%202019.pdf nederst side 3.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2019 af SuneChr

Det er vel sådan, at et endeligt sandsynlighedsfelt (U , P) med n elementer
  U = {u1 , u2 , ... , un}
er symmetrisk, hvis og kun hvis    1 ≤  j ≤ n :   P(uj) = 1/n  ∧  \sum_{j=1}^{n}P(u_{i})=1
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. december 2019 af AMelev

#10 Ja, men \sum_{j=1}^{n}P(u_{i})=1 gælder alle sandsynlighedsfelter, så kun P(uj) = 1/er karakteristisk for et symmetrisk sandsynlighedsfelt .


Skriv et svar til: Forskellen symmetrisk sandsynlighedsfelt og sandsynlighedsfelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.