Kemi

Logaritme og vands ionprodukt

17. december 2019 af katrine0108 - Niveau: B-niveau

Hej, har virkelig VIRKELIG brug for hjælp til denne opgave:

Vis at pH + pOH = 14 (brug vands ionprodukt og logaritmeregnereglerne)

Jeg kender godt til vands ionprodukt og logaritmeregnereglerne, men forstår ikke om jeg skal vi at

1,0*10^-14 = 14, eller hvad det er jeg skal..

Please hjælp og meget gerne med gode forklaringer, så jeg forstår det.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2019 af Larsdk4 (Slettet)

Således en metode til at beregne en pH ud fra vandets selvionisering


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2019 af Larsdk4 (Slettet)

Der indeholder hydroxidioner inden reaktion med vand, skal man beregne pH på en anden måde. Et eksempel er natriumhydroxid, NaOH

pOH=14,0-1,0

Vi kan sige, at beregne 0,100 M ammoniakopløsning ud fra pOh

14,0-2,88=11,1


Svar #3
17. december 2019 af katrine0108

Skal jo ikke gøre det ud fra et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. december 2019 af Larsdk4 (Slettet)

pH+pOH=14:

Jeg tager udgagnspunkt i vands ionprodukt 

[H3O^+]*[OH^-]=10^-14M^2

Så tager 10-talslogaritmen på begge sider af lighedstegnet

log([H3O^+]*[OH^-]=log(10^-14)

Så bruger jeg logaritmeregneregel på venstre side af lighedstegnet og ophæver hianden på højre side.

log([H3O^+])+log([OH^-])=-14

Ganger jeg med -1 på begge sider af ligedstegnet 

-log([H3O^+])-log([OH^-])=-14

Definitionen på pH, og -log([OH-]) som definitionen på pOH:

pH+pOh=14

Sådan 


Svar #5
17. december 2019 af katrine0108

Hvorfor ganger man med -1 på begge sider?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2019 af mathon

kort:
                     \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C\\ &\left [ H_3O^+ \right ]\cdot\left [OH^- \right ] =10^{-14}\; M^2&\textup{logaritmeres}\\\\&\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )+\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right )=-14&\textup{der multipliceres med -1}\\\\&-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )+\left ( -\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right ) \right )=14\\\\&pH+pOH=14 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. december 2019 af Larsdk4 (Slettet)

#6

kort:
                     \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C\\ &\left [ H_3O^+ \right ]\cdot\left [OH^- \right ] =10^{-14}\; M^2&\textup{logaritmeres}\\\\&\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )+\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right )=-14&\textup{der multipliceres med -1}\\\\&-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )+\left ( -\log\left ( \left [ OH^- \right ]/M \right ) \right )=14\\\\&pH+pOH=14 \end{array}

Dette er den letteste metode


Svar #8
17. december 2019 af katrine0108

Er dette korrekt?

- Se vedhæftede billede


Skriv et svar til: Logaritme og vands ionprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.