Fysik

Glasbeholder ethanol

01. januar 2020 af KageSpiseren - Niveau: B-niveau

Halløj SP

Jeg har brug for hjælp til at løse denne opgave, da jeg ikke helt ved hvordan jeg løser den.

Opgaven lyder:

En glasbeholder med massen 200 g er fyldt med 100 g ethanol (sprit) og har temperaturen 0°C. 

a) Beregn varmekapaciteten af glasbeholderen med indhold. 

b) Beregn sluttemperaturen når et aluminiums- lod på 50 g og med temperaturen 100°C nedsænkes i glasbeholderen. 

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. januar 2020 af mathon

    \small \begin{array}{|c|c|} &\textbf{specifik}\\\textbf{stof}& \textbf{varmekapacitet}\\ \hline \textup{glas}&0.84\; \frac{kJ}{kg\cdot C}\\ \hline \textup{sprit}&2.46\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. januar 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}a)&\textup{varmekapacitet}&C=\left ( 0.200\; kg \right )\cdot \left ( 0.84\; \frac{kJ}{kg\cdot K} \right )+\left ( 0.100\; kg \right )\cdot \left ( 2.46\; \frac{kJ}{kg\cdot K} \right )=0.414\; \frac{kJ}{K} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. januar 2020 af mathon

    \small \small \begin{array}{|c|c|} &\textbf{specifik}\\\textbf{stof}& \textbf{varmekapacitet}\\ \hline \textup{glas}&0.84\; \frac{kJ}{kg\cdot C}\\ \hline \textup{sprit}&2.46\; \frac{kJ}{kg\cdot C}\\ \hline \textup{aluminium}&0.90\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \end{array}

.

\small \small \begin{array}{lllll}b)&\textup{energiligning:}&\textup{afgivet energi=modtaget energi}\\\\ &&(0.050\; kg)\cdot \left ( 0.90\; \frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (100-\left\{t_{slut}) \right \} \; C\right )=\left (0.414\; \frac{kJ}{ C} \right )\cdot\left ( \left \{t_{slut} \right \}-0 \right )\; C\\\\&&4.5\; kJ-0.045\cdot \left \{ t_{slut} \right \}\; kJ=0.414\cdot \left \{ t_{slut} \right \}\; kJ\\\\&& 4.5\; =\left ( 0.414+0.045 \right )\left \{ t_{slut} \right \}\\\\&&\left \{ t_{slut} \right \}=\frac{4.5}{0.459}\\\\&& t_{slut} =9.8\; C \end{array}


Skriv et svar til: Glasbeholder ethanol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.