Matematik

Ligefrem proportionalitet?

09. januar 2020 af ENERQIA (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hey, så jeg forstår godt ligefrem proportionalitet, men forstår bare ikke hvad jeg gør med den her opgave. 

Skal jeg starte med at dividere -3,5 med 0 for at finde konstanten?

Opgave: https://imgur.com/a/JIaXlR4


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2020 af OliverHviid

Ligefrem proportionalitet er givet ved y=ax, hvor a= proportionalitetskonstanten.

Dvs., at hvis man kender et punkt (x,y), så kan a isoleres og hermed findes. I din opgave er to punkter givet, nemlig (x,y)= (4,14) og (6,21). Nu indsættes x og y i formlen (y=ax) og a isoleres:

14=4a ⇔ a=14/4=7/2. Hvis vi anvender det andet punkt, fås det præcist samme: 21=6a  ⇔ a=21/6=14/4=7/2

Bare spørg, hvis du stadig er i tvivl.


Svar #2
09. januar 2020 af ENERQIA (Slettet)

#1

Ligefrem proportionalitet er givet ved y=ax, hvor a= proportionalitetskonstanten.

Dvs., at hvis man kender et punkt (x,y), så kan a isoleres og hermed findes. I din opgave er to punkter givet, nemlig (x,y)= (4,14) og (6,21). Nu indsættes x og y i formlen (y=ax) og a isoleres:

14=4a ⇔ a=14/4=7/2. Hvis vi anvender det andet punkt, fås det præcist samme: 21=6a  ⇔ a=21/6=14/4=7/2

Bare spørg, hvis du stadig er i tvivl.

så x = -12,25 og y = 2,8?

eller sejler jeg fuldstændig? :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2020 af ringstedLC

#0: Du må aldrig dividere med nul.

\begin{align*} y &= a\cdot x\Rightarrow a=\frac{y}{x} \\ a &= \frac{7}{2}\;,\;(x,y)=(14,4) \\ (x,-3.5):-3.5 &= \frac{7}{2}\cdot x\Rightarrow x=\frac{-3.5\cdot 2}{7}=\;? \\ (10,y):y &= \frac{7}{2}\cdot 10=\;? \\ \end{align*}


Svar #4
09. januar 2020 af ENERQIA (Slettet)

#3

#0: Du må aldrig dividere med nul.

\begin{align*} y &= a\cdot x\Rightarrow a=\frac{y}{x} \\ a &= \frac{7}{2}\;,\;(x,y)=(14,4) \\ (x,-3.5):-3.5 &= \frac{7}{2}\cdot x\Rightarrow x=\frac{-3.5\cdot 2}{7}=\;? \\ (10,y):y &= \frac{7}{2}\cdot 10=\;? \\ \end{align*}

Tror jeg forstår det nu, så x = -1 og y = 35?


Svar #5
09. januar 2020 af ENERQIA (Slettet)

#4
#3

#0: Du må aldrig dividere med nul.

\begin{align*} y &= a\cdot x\Rightarrow a=\frac{y}{x} \\ a &= \frac{7}{2}\;,\;(x,y)=(14,4) \\ (x,-3.5):-3.5 &= \frac{7}{2}\cdot x\Rightarrow x=\frac{-3.5\cdot 2}{7}=\;? \\ (10,y):y &= \frac{7}{2}\cdot 10=\;? \\ \end{align*}

Tror jeg forstår det nu, så x = -1 og y = 35?

hov mente x = -1 og y = 35


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2020 af ringstedLC

Det er lidt ligemeget, da du skriver det samme som er rigtigt.


Skriv et svar til: Ligefrem proportionalitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.