Matematik

lineær funktion

27. januar 2020 af asger521 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for en lineær funktion f  går gennem punkterne 
                           "P(1, 3)" og "Q(-2, 12)"
(I denne opgave skal du IKKE tegne grafen og aflæse. Alt skal beregnes)

   a)   Bestem forskriften for funktionen "f"

nogen der kan hjælpe. forstår ikke hvad man skal
                             
.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2020 af MandenMedMangeHatte

Forskriften for en ret linje: f(x)=ax+b

Kan du finde hældningen (a) med dine to punkter?

Kan du finde y-skæringen (b) når du kender hældningen og ét punkt?


Svar #2
27. januar 2020 af asger521 (Slettet)

fortsår ikke hvordan det skal beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2020 af MandenMedMangeHatte

Hint: Hældningen for en ret linje kan findes med formlen:

a=\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}

hvor (x2,y2) og (x1,y1) er koordinatsættene for dine to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2020 af ringstedLC

Du skal bestemme:

\begin{align*} f(x) &= ax+b \end{align*}

I Folkeskolen ville du måske afsætte de to punkter i koordinatsystemet og så aflæse eller måle de vinkelrette afstande mellem punkterne, så de og linjen gennem punkterne dannede en retvinklet trekant. Hældningen a på grafen er så: "en hen og hvormange op?". Konstanten b er y-værdien af grafens skæringspunkt med y-aksen.

Nu skal du lære hvordan hældningen a og konstanten b på en linje gennem punkterne (x1,y1) og (x2,y2) kan beregnes vha.:

\begin{align*} a &= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} \\ b &= y_1-ax_1=y_2-ax_2 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2020 af PeterValberg

#0

Se eventuelt video nr. 4 og 6 på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.