Eksamensforberedelse

Fysisk kemi

27. februar 2020 af Wegotthis (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hvordan løses

1 mol af en ideal gas undergår reversibel adiabatisk kompression. Varmekapaciteten af gassen er CV=(3/2)*R. Startemperaturen og -tryk er 298Kog 1,00 x10^5 Pa. Kompressionen stopper når trykker er 1,00 x10^6 Pa


Beregn sluttemperaturen?

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2020 af mathon

              \begin{array}{llll} \textup{Poisson-ligningen:}& \frac{T_1}{T_2}=\left ( \frac{p_1}{p_2} \right )^{\frac{\kappa -1}{\kappa }}&\kappa =\frac{C_p}{C_v}\\\\&\frac{T_2}{T_1}=\left ( \frac{p_2}{p_1} \right )^{\frac{\kappa -1}{\kappa }}\\\\&T_2=\left ( \frac{p_2}{p_1} \right )^{\frac{\kappa -1}{\kappa }}\cdot T_1 \end{array}


Svar #2
28. februar 2020 af Wegotthis (Slettet)

hvad er det jeg skal opløfte det i?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2020 af mathon

Afhængig af  om gassen er én-atomig eller fleratomig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2020 af mathon

                                                      \small \small \begin{array}{c|c} \textbf{gas}&\mathbf \kappa \\\hline He&1.66\\\hline CO_2& 1.30\\\hline CO&1.40\\\hline \textup{luft}&1.40\\\hline O_2&1.40\\\hline N_2&1.40\\\hline H_2O\, _{\textit{(g)}}&1.41 \end{array}


Svar #5
28. februar 2020 af Wegotthis (Slettet)

Så det en konstant.
Men jrg ved ikke hvilken gas jeg har med at gøre? Hvilket af tallende bruger jeg!?

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. februar 2020 af mathon

eller
          termodynamikkens 2. hovedsætning
          adiabatisk:

                             \small \begin{array}{lllll}&-n\cdot C_v\cdot \mathrm{d}T=p\cdot \mathrm{d}V\\\\&-n\cdot C_v\cdot \mathrm{d}T=\frac{n\cdot R\cdot T}{V}\mathrm{d}V\\\\&-n\cdot \frac{3}{2}R\cdot \mathrm{d}T=\frac{n\cdot R\cdot T}{V}\mathrm{d}V\\\\&- \frac{3}{2}\, \mathrm{d}T=\frac{ T}{V}\, \mathrm{d}V\\\\&-\frac{3}{2}\cdot \frac{1}{T}\, \mathrm{d}T=\frac{1}{V}\, \mathrm{d}V\\\\&-\frac{3}{2}\cdot \int_{T_1}^{T_2}\frac{1}{T}\, \mathrm{d}T=\int_{V_1}^{V_2}\frac{1}{V}\, \mathrm{d}V\\\\&\ln\left ( \left ( \frac{T_2}{T_1} \right )^{-\frac{3}{2}} \right )=\ln\left ( \frac{V_2}{V_1} \right )\\\\\\& \left ( \frac{T_2}{T_1} \right )^{-\frac{3}{2}}=\frac{V_2}{V_1}=\frac{\frac{n\cdot R\cdot T_2}{P_2}}{\frac{n\cdot R\cdot T_1}{p_1}}=\frac{T_2}{T_1}\cdot \frac{p_1}{p_2}\\\\&\left ( \frac{T_2}{T_1} \right )^{\frac{-3-2}{2}}=\frac{p_1}{p_2}=0.1\\\\&\frac{T_2}{T_1}=(0.1)^{-\frac{2}{5}}\\\\&T_2=0.1^{-0,4}\cdot T_1\\\\&T_2=\left ( 0.1^{-0.4} \right )(298\; K)=748.5\; K \end{array}

svarende til \small \kappa =1.66


Svar #7
29. februar 2020 af Wegotthis (Slettet)



Når du opløfter i T2/T1 Hvorfor -3-2/2 ? Er det ikke -3-1/2??

Og efter hvorfor skriver man -2/5, Har vi ikke -5/2?


Svar #8
29. februar 2020 af Wegotthis (Slettet)

1 mol af en ideal gas befinder sig i en beholder med en start-temperatur og -tryk på T1=298k P1=2,00*10^5 Pa. Beholderen åbnes og vi har en adiabatisk(ireversibel) ekspansion mod en konstant ydre tryk Pex=1,00*10^5Pa indtil sluttrykket er Pf=Pex =1,00*10^5Pa
Varmekapaciteten af gassen Cv=5/2R
Bestem sluttemperaturen ?

I denne her opgave siger vi så T2=(0,2)^ -2/9*T1?


Og hvordan beregner jeg delta S for processen?

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2020 af mathon

           \small T_2=2^{-0.4}\cdot (298\; K)=225.8\; K


Skriv et svar til: Fysisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.