Fysik

Smelte- og fordampnings-varme

26. marts 2020 af Mikkel2108 (Slettet) - Niveau: C-niveau

opgave

I Frederiks kop med te er der en vandtemperatur på 47 ºC.

Heri nedsænker Johannes 30 g is med en temperatur på -18 ºC. Efter omrøring smelter isen i teen, og der opnås en fælles sluttemperatur på 22 ºC.

a: Hvor meget energi skal teen afgive for at opvarme isen til smeltepunktet? (i jule)

b: Hvor meget energi skal teen afgive for at smelte isen ved smeltepunktet? (i jule)

c: Hvor meget energi skal teen afgive for at opvarme den smeltede is fra smeltepunktet til den fælles sluttemperatur? (i jule)

d: Hvor meget te var der i Frederiks kop? (i gram)

Jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal regne det ud. Håber at der er nogle der kan hjælpe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}b\textup{:}&E=(0.030\; kg)\cdot \left ( 334\; \frac{kJ}{kg} \right )=10.02\; kJ \end{array}


Svar #2
26. marts 2020 af Mikkel2108 (Slettet)

Mange tak, kan du hjælpe med andre?

Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2020 af mathon

               \small \begin{array}{lllr}a\textup{:}&E_{\textup{opv}}=(0.030\;kg)\cdot \left( 2000\;\frac{J}{kg\cdot C}\right)\cdot(18\;C)&=&1080.00\;J\\\\b\textup{:}&E_{smelt}=(0.030\;kg)\cdot \left (334\;\frac{J}{kg}\right)&=&10020.00\;J\\\\c\textup{:}&E_{opv}=(0.030\;kg)\cdot \left(4186\;\frac{J}{kg\cdot C} \right )\cdot (22\;C)&=&\underline{2762.76\;J} \\\\ &&\textup{sum}&13862.76\;J\\\\d\textup{:}&m\cdot (4186\;\frac{J}{kg\cdot C})\cdot ((47-22)\;C)=13862.76\;J\\\\ & m\cdot (104650\;\frac{J}{kg})=13862.76\;J\\\\&m=\frac{13862.76\;J}{104650\;\frac{J}{kg}}=0.132468\;kg=132.5\;g \end{array}


Svar #4
26. marts 2020 af Mikkel2108 (Slettet)

#3
Virkelig mange gange tak for hjælpen
Er glad for du ville hjælpe

Skriv et svar til: Smelte- og fordampnings-varme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.