Matematik

Hjælp til matematik A opgave 5.D1.18

30. marts 2020 af flottelise - Niveau: A-niveau

Hej Jeg har en opgave som driller mig en hel del 

Jeg har lavet opgave a, men er i tvivl ligningen hedder: 5y-y^2 og jeg skal bestemme væksthastigheden når y=2 det jeg så har gjort er at sætte 2 ind på y's plads i ligningen: 5*2-2^2=6 her får jeg væksthastigheden til at være 6 det er rigtig eller ej?

Så er der opgave b hvor den siger at jeg skal bestemme de y- værdier, hvor væksthastigheden er 4.

please hjælp på forhånd tak

Her er et billede af opgaven:

Vedhæftet fil: 3.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2020 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2020 af peter lind

a er rigtig

b) løs ligningen 5y-y2 = 4


Svar #3
30. marts 2020 af flottelise

Jeg ved ikke hvordan jeg skal løse ligningen


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. marts 2020 af AMelev

Det er en almindelig 2.gradsligning. 0 = y2 - 5y + 4. Se din formelsamling, hvis du ikke kan huske løsningsformlen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2020 af mathon

                     \small \small \small \begin{array}{lllll}b)\\&\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=5y-y^2\\\\&4=5y-y^2\textup{ ...} \end{array}


Svar #6
30. marts 2020 af flottelise

Mathon kan skrvie trin for trin hvordan du gør med resten af ligningen


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2020 af mathon

                     \small \begin{array}{lllll}b)\\&\frac{\mathrm{d} y}{\mathrm{d} x}=5y-y^2\\\\&4=5y-y^2\\\\&y^2+(-5)y+4=0\\\\&y=\frac{-(-5)\mp \sqrt{(-5)^2-4\cdot 1\cdot 4}}{2\cdot 1}\\\\&y=\frac{5\mp \sqrt{9}}{2}\\\\&y=\frac{5\mp 3}{2}\\\\&y=\left\{\begin{matrix} 1\\4 \end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. marts 2020 af AMelev

På A-niveau skulle du da gerne være i stand til at løse en alm. 2.gradsligning.

d = b2 - 4a·c = (-5)2 - 4·1·4 = 25 - 16 = 9
y1 = (-b + √d)/(2a) = (5 + 3)/2 = 4
y1 = (-b - √d)/(2a) = (5 - 3)/2 = 1


Svar #9
31. marts 2020 af flottelise

Ja det ved jeg godt, men hvad hjælper det hvis lægger så langt tilbage at man ikke kan huske det.


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. marts 2020 af AMelev

Så slår man op i sin formelsamling - den må du jo bruge til eksamen, så det er en rigtig god idé at blive fortrolig med den, inden det går løs. 
Du angiver HF 2. år men A-niveau, hvisket undrer mig lidt, men jeg går ud fra, at A-niveauet følger STX-bekendtgørelsen, og det dermed er STX-A formelsanlingen, der er i spil.


Skriv et svar til: Hjælp til matematik A opgave 5.D1.18

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.