Fysik

Fysik opgaver

01. april 2020 af senoritasenorita - Niveau: C-niveau

Hej håber nogle derude der kan hjælpe med at besvare de her opgaver eller fortælle hvordan man løser dem? 

første opgave 

Hvor stor er frekvensen af den foton, der udsendes fra hydrogenatomet, når elektronen springer fra 7. energiniveau til 2. energiniveau?

anden opgave

Hydrogenatomet har en stationær tilstand med energien –0,168 1 eV.

Hvilket banenummer befinder elektronen sig i?

tredje opgave 

En foton udsendes fra et hydrogenatom. Udsendelsen sker ved en elektronovergang mellem bane nummer 7 og bane nummer 4.

Beregn bølgelængden af den udsendte foton

fjerde opgave 

En emitteret foton fra et hydrogenatom har bølgelængden 5907 nm.

Hvilken bane befinder elektronen sig herefter i, når atomet inden elektronovergangen befandt sig i bane nummer 9?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2020 af peter lind

I alle opgaver skal du bruge

1. Bohrs model for brintatomet E = -13.6eV/n2 hvor n er banenummeret

2. Fotonenergien er E = h*f = h*c/λ  hvor h er plancks konstant, f er frekvensen, c er lyshastigheden og λ er bølgelængden


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{1. opgave} \\ & f = c \cdot \frac{1}{\lambda} = c\cdot R_{db} \cdot \left(\frac{1}{2^2} -\frac{1}{7^2}\right )= (2.99792\cdot10^8\; \frac{m}{s})\cdot (1.09737\cdot 10^7\;m^{-1})\cdot \left(\frac{1}{2^2}-\frac{1}{7^2} \right ) =\\\\ &\qquad \qquad\qquad\qquad\qquad \qquad \qquad\qquad \qquad\qquad \qquad\qquad \qquad \qquad \; \; \; 7.55 \cdot 10^{14} \; Hz \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{2. opgave} \\ & E = -0.168\; eV = - \frac{h \cdot c \cdot R_{db}}{n^2} \\\\ & n^2 =\frac{13.6057\;eV}{0.168\; eV} = 81\\\\&n=9 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{3. opgave} \\ & \frac{1}{\lambda}= R_{db}\cdot \left ( \frac{1}{4^2} -\frac{1}{7^2} \right ) = \left (1.09737\; m^{-1} \right ) \cdot 0.229592=2.51948\cdot 10^6\;m^{-1}\\\\&\lambda =\frac{1}{2.51948\cdot 10^6\;m^{-1}}=3.96907\cdot 10^{-7}\;m=396.907\;nm \end{array}


Svar #5
01. april 2020 af senoritasenorita

argh sikke en stor hjælp

hvordan regner man 4'eren ud


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2020 af peter lind

Find energien af fotonen E

 Løs derefter ligningen E = 13,6eV/n2 - 13,6eV/92


Svar #7
01. april 2020 af senoritasenorita

hvordan finder man energien af fotonen E er det bare h ·c 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april 2020 af peter lind

se #1


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. april 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{4. opgave} \\ & E=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\lambda}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{5907\;nm}=0.209893\;eV\\\\&0.209893\;eV=(13.6057 \; eV)\cdot \left ( \frac{1}{n^2}-\frac{1}{9^2} \right )\\\\ & \frac{1}{n^2} - \frac{1}{9^2}=\frac{0.209893}{13.6057} = 0.015427\\\\&\frac{1}{n^2}=0.015427+\frac{1}{9^2}=0.027773\\\\&n^2=\frac{1}{0.027773}=36 \\\\& n=6 \end{array}


Skriv et svar til: Fysik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.