Matematik

Beregn en ligning for den tangent til grafen for f, der er vandret

13. april 2020 af petbau - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med denne opgave:

En funktion er givet ved f(x)=ln(x) - 2x2

Beregn en ligning for den tangent til grafen for f, der er vandret.

Hvis jeg husker rigtigt, kan man finde førstekoordinaten til tangenten ved at sætte f '(x) = hældningen.

Hældningen er i denne opgave 0, dvs.:

 f '(x) = 0

1/x-4x = 0

1/x = 4x

x*(1/x) = 4x*x

1= 4x2

0 = 4x2 - 1

Jeg løser ligningen og får x = +- 0,5, hvor jeg kan se, at grafen er i fjerde kvadrant, hvorfor løsningen er x=0,5. 

Jeg indsætter 0,5 ii f(x) for at finde y   og indsætter 0,5 i f '(x) ,da jeg skal beregne ligningen for tangenten

f (x) = ln(x) -2x2 , f(0,5) = ln (0,5) - 2* 0,5= -1,19

f '  (x) = 1/x -4x, f '(0,5) = 1/0,5 - 4 * 0,5 = 0

Ligningen for tangenten er:

y = f ' (x0)(x - x0) + f(x0)

y = 0*(x - 0,5) - 1,19

y = 1,19

Er dette korrekt ???


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2020 af mathon

y = 0·(x - x0) + f(0.5) = ln(0.5) - 0.5 =  - 1.19


Svar #2
13. april 2020 af petbau

Tak


Skriv et svar til: Beregn en ligning for den tangent til grafen for f, der er vandret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.