Matematik

Bestem hvor mange tangenter til grafen, der er parallelle med linien l, hvis ligning er y=0,25x-pi

14. april 2020 af petbau - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med denne opgave, hvor d) og e) er problematiske??

En funktion f er givet ved: f(x) = -2x3 + 0,25ex +3

a) Angiv Dm(f), Dm(f) = ]-∞;∞[

b) Beregn f ' (x). f ' (x) = -6x2 +0,25 ex 

c) Beregn en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (-1,f(-1)):

f(x) = -2x3 +0,25ex + 3, f(-1) = -2(-1)3 + 0,25e-1 +3 = 2 + 0,09197 + 3 = 5,09197

f '(x) = -6x2 +0,25ex , f '(-1) = -6(-1)2 + 0,25e-1 = -6+0,09197 = - 5,90803

Ligningen for tangenten:

y = f ' (x0)(x-x0)+f(x0)

y = f '(-1)(x+1)+f(-1)

y = -5,90803(x+1) + 5,09197

y = -5,90803x-0,81606

d) Bestem (vha. grafregneren), hvor mange tangenter til grafen, der er parallelle med linien l, hvis ligning er y=0,25x-π

Kommentar: f(x) er en graf, der starter i anden kvadrant, slår et s på andenaksen i punktet (0;3,25) for derefter at gå ned i fjerde kvadrant. Umiddelbart kunne det se ud som om, der var en tangent til l for grafen i anden kvadrant.

Skal jeg sætte f '(x) = 0,25x-π

e)Bestem en ligning for den tangent til grafen for f, der er parallel med l, og som er tangent til grafen i det punkt, hvis førstekoordinat er mindst.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2020 af mathon

              \small \small \begin{array}{lll} e) &y=0.25\cdot (x-0) + f(0)\\\\& y=0.25x + 3.25 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. april 2020 af mathon

detaljer til antal tangenter med hældning 0.25:

         \small \begin{array}{lllll} f{\,}'(x) = -6x^2 + 0.25 \cdot e^x = 0.25\\\\ \textup{solve}\left(-6x^2+0.25e^x = 0.25,x \right )\\\\ x = \left\{ \begin{matrix} 0 \\ 0.042566 \\ 7.09871 \end{matrix} \right. \end{array}


Svar #3
15. april 2020 af petbau

Tak for svaret.

Mht. e) forstår jeg ikke, dette med "hvis første koordinat er mindst". Hvordan kan det være 0?

og tak for din tålmodighed :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2020 af mathon

Røringspunkternes førstekoordinater for de tre mulige tangenter er beregnet i #2.

Den mindste af disse er x = 0      ( i punktet (0 ; 3.25))


Svar #5
15. april 2020 af petbau

Okay, tak for hjælpen. Jeg sidder lige og tygger lidt på opgaven,


Skriv et svar til: Bestem hvor mange tangenter til grafen, der er parallelle med linien l, hvis ligning er y=0,25x-pi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.