Matematik

Nogen der kan hjælpe med matematik

15. april 2020 af Sara74 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave??

Opgave 4

Pendling af kvalificeret arbejdskraft fra Sverige til Hovedstadsregionen pa°virker timeproduktiviteten i Hovedstadsregionen.

Nedensta°ende model viser sammenhængen mellem pendling af kvalificeret arbejdskraft fra den svenske del af Øresundsregionen til Hovedstadsregionen og ændringen i timeproduktiviteten i regionen ma°lt ved ændringen i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen.

Lad B være en funktion med følgende forskrift

hvor B(x) angiver ændringen i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen (i EURO) - ved en pendling x (i 1000 personer) over Øresund fra Sverige til Danmark af kvalificeret arbejdskraft.

B(x)=1/3 x^3+12x^2-44x+50 , 2=x=25

a)  Tegn grafen for B i et koordinatsystem.

b)  Bestem ændringen i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen ved en pendling pa° 15000

personer.

c)  Bestem det antal pendlere, der giver den største ændring i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2020 af ringstedLC

b) B(x) angiver netop ændringen i bruttoværditilvækst. Så ved at indsætte x = 15000/1000 fås resultatet.

c) Bestem maks. af B ved differentiering.


Svar #2
15. april 2020 af Sara74

Så jeg skal bare dividere 1500/1000?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2020 af ringstedLC

... 15000/1000 (x i 1000 personer) og sætte det ind i B.


Svar #4
16. april 2020 af Sara74

Jeg forstår ikke, hvad b er så? Er det 1000 eller 15000/1000? Og det jeg får b til det skal jeg så differentiering?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. april 2020 af ringstedLC

#0

Lad B være en funktion med følgende forskrift

hvor B(x) angiver ændringen i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen (i EURO) - ved en pendling x (i 1000 personer) over Øresund fra Sverige til Danmark af kvalificeret arbejdskraft.

B(x)=1/3 x^3+12x^2-44x+50 , 2=x=25

b)  Bestem ændringen i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen ved en pendling pa° 15000

Så når der pendler 15000 personer indsættes x = 15000/1000 = 15 i B(x) for at bestemme ændringen.

#0

c)  Bestem det antal pendlere, der giver den største ændring i bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget i regionen.

Differentier B(x). Løs B '(x) = 0. Gang løsningen med 1000 (personer) for at svare.


Svar #6
16. april 2020 af Sara74

Tusind tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2020 af stinefrederikke (Slettet)

når man differentierer B(x), skal man så have begrænsninger med eller er det bare ren funktionsforskrift man differentierer


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. april 2020 af ringstedLC

#7: Ja. Du kan ikke bestemme hældning/diff.-kvotient af en funktion, hvor den ikke er defineret.

Din B er måske opskrevet forkert:

\begin{align*} B(x) &= \tfrac{1}{3}x^{3}+12x^{2}-44x+50.2\;,\;x>0 \\ B'(x)=0 &= x^{2}+24x-44 \\ x &\in\left \{ \right \} \\ \text{mens fx.}\; B(x) &={\color{Red} -}\tfrac{1}{3}x^{3}+12x^{2}-44x+50.2\;,\;x>0 \\ B'(x)=0 &= -x^{2}+24x-44 \\ x &\in \left \{?\,,? \right \} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. april 2020 af stinefrederikke (Slettet)

#8

#7: Ja. Du kan ikke bestemme hældning/diff.-kvotient af en funktion, hvor den ikke er defineret.

Din B er måske opskrevet forkert:

\begin{align*} B(x) &= \tfrac{1}{3}x^{3}+12x^{2}-44x+50.2\;,\;x>0 \\ B'(x)=0 &= x^{2}+24x-44 \\ x &\in\left \{ \right \} \\ \text{mens fx.}\; B(x) &={\color{Red} -}\tfrac{1}{3}x^{3}+12x^{2}-44x+50.2\;,\;x>0 \\ B'(x)=0 &= -x^{2}+24x-44 \\ x &\in \left \{?\,,? \right \} \end{align*}

altså forskriften for B(x) er den sidste du skrev, bare ikke med 50.2, i stedet med 50

Har fået løsningerne 2 og 22. Hvad gør jeg herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2020 af ringstedLC

#9: Det ved jeg ikke, - jeg tjekkede bare forskriften og så problemet.

... jo, det ved godt. Bestem min./maks. for B ved indsættelse af løsningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. april 2020 af stinefrederikke (Slettet)

#10

#9: Det ved jeg ikke, - jeg tjekkede bare forskriften og så problemet.

... jo, det ved godt. Bestem min./maks. for B ved indsættelse af løsningerne.

jeg fik maks til at være 22.

skal det ganges med B(x) altså 1000? eller skal det indsættes i forskriften for B(x) = B(22)


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. april 2020 af ringstedLC

#11: Bestem B(22). Gang med 1000 pers. for svar på spørgsmål c).

Tekst ⇒ funktioner; 1:1000, (divider m. 1000)

Funktion ⇔ funktion; 1:1

Funktioner ⇒ svar; 1000:1 (gang med 1000)

PS. I #8 overser jeg, at du er en anden spørger. Håber at #0 har set svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. april 2020 af laylay12

har i lavet denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. april 2020 af magnys2 (Slettet)

Så jeg kan se at i har beregnet på b). bestem ændringen i bruttoværditilvækst. 

Jeg har udarbejdet den på maple, hvor jeg har skrevet funktionen, f(x)=-1/3x^3+12x^2-44x+55

og derefter ved hjælp af maple skrevet. 

solve(f(x)=15). Her får jeg svarene 1,1367 , 2,88888  ,    31,9  

Det ligner ikke nogen af de beregninger i har fundet. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. april 2020 af Karlkarlse (Slettet)

Svar #14, du skal skrive f(x)=-1/3x^3+12x^2-44x+50 :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. april 2020 af ringstedLC

#14 Derved bestemmes de x-værdier, der giver en bruttotilvækst på 15.

... hvor B(x) angiver ændringen i bruttoværditilvæksten ... 

altså giver B(15) ændringen i bruttotilvækst, når der pendler 15 · 1000 = 15000 personer.


Svar #17
20. april 2020 af Sara74

Jeg er forvirret, hvilke løsning jeg skal bruge til opg c?


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. april 2020 af ringstedLC

De to løsninger i #9 giver ekstrema, altså min./maks. af B, men du ved bare ikke, hvilken der giver maks. Lav en monotoniundersøgelse af B.


Svar #19
20. april 2020 af Sara74

Skal jeg ikke løse B´(x)=0?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. april 2020 af ringstedLC

#19: Jo, det troede jeg var klaret på grund af #17.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.