Fysik

Andromeda-galaksen - tjek af beregninger

15. april 2020 af Llmmaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg bakser med opgave 3.3, hvor jeg skal beregne:

a) z for Andromeda-galaksen

b) Andromeda-galaksens fart

c) Hvornår den vil kollidere med Mælkevejen.

Jeg har fået følgende beregninger:

a) Der er opgivet 2 sæt med værdier, så jeg bruger gennemsnittet (er det forkert) og får det til z = (394,70-395,11)/395,22 = -0,0010379, hvilket betyder en blåforskydning som stemmer godt overens med at Andromeda-galaksen er på vej mod os.

b) Jeg bruger formlen: V = z*c, og får: V = -0,00103769 * 300*10^6 m/s = -311.307 m/s

c) Jeg bruger formlen: t = s/V.

Først omregner jeg de oplyste 2,3 mlysår til m for at få afstanden, s: 2,3*10^6 lysår * (9,46*10^15 m/1 lysår) = 2,1758*10^22 m

Herefter indsætter jeg i formlen og omregner til år i samme beregning: ( 2,1758*10^22 m/311.307 m/s ) / 31.556.952 s = 2,214*10^9 år = 2,2 milliarder år. 

Mit problem opstår når jeg googler og kan se, at de to galakser er sat til først at kollidere om 3,75-4 milliarder år - ergo må mit resultat vel være forkert, men jeg kan ikke se hvor den er gal?

Jeg er helt lost.... Hjælp! 

Vedhæftet fil: Opgave 3.3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2020 af Soeffi


Svar #2
15. april 2020 af Llmmaa (Slettet)

#1 Det er også den jeg har fulgt. Jeg har dog fundet gennemsnittet af bølgelængderne og ikke z-værdierne. Det giver mig en lille ændring i decimalerne (ca. 0,00000002), men det er ikke stort nok til at have en indflydelse. Mine beregninger er stadigvæk over 2 milliarder år fra i c). 


Skriv et svar til: Andromeda-galaksen - tjek af beregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.