Kemi

Kemi

21. april 2020 af matB123 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og skal besvare nogle spørgsmål men er virkelig gået i stå. Jeg forstår nemlig ikke helt formelen og hvad de forskellige variabler betyder. Nogen som kan hjælpe? tak på forhånd!

Opgaven:

2)     Først beregnes den samlede varmekapacitet: Csamlet = Csystem + (cvand · mH2O). 

Termobæger, termometer og den tilsatte HCl og NaOH sættes til 0,002 kJ/K. 

Den specifikke varmekapacitet af vand er 0,00418 kJ/g·K. For hvert delforsøg beregnes den udviklede varme (Q): Q = Csamlet · (-?T). 

Så beregnes der hvor mange mol stof det tilsættes. 

Til sidst beregnes entalpitilvæksten pr. mol (?H°=Q/n). Indsæt de udregnede værdier i resultatskemaet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Er det noget med at man blander noget HCl og noget NaOH og så skal måle en temperaturstigning?

Du må lige oplyse dine måleresultater.


Svar #2
21. april 2020 af matB123

Ja det er det;) Resultaterne er fra 3 delforsøg, T1=start temperaturen og Tslut= slut temperaturen

Vedhæftet fil:Kemi.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Der må også være noget med hvor meget du har brugt af de to opløsninger? Altså hvor mange g eller ml, så man kan beregne mH2O og hvor mange mol HCl og NaOH der er tilsat.


Svar #4
21. april 2020 af matB123

100ml vand
2,0g NaOH(s)
50 ml 1,0 M NaOH(aq)
50 ml 1,0 M HCl(aq)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Hvordan bliver det blandet sammen i de forskellige delforsøg?


Svar #6
21. april 2020 af matB123

1)     Opløsning af NaOH(s) i vand.

2)     Reaktionen mellem HCl(aq) og NaOH(aq).

3)     Reaktionen mellem NaOH(s) og HCl(aq).


Brugbart svar (2)

Svar #7
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Delforsøg 1.

NaOH(s) -->  Na+(aq) + OH-(aq)

mH2O = 100g (Vi antager at vands massefylde er 1000 kg/L.)

n(NaOH) = 2,0g / 39,997 g/mol = 0,050 mol

Csamlet = 0,002 kJ/K + 0,00418 kJ/(K*g) * 100g = 0,420 kJ/K

ΔT = 25,5 - 20,5 = 5,0 K

Q = 0,420 kJ/K * (-5,0K) = -2,1kJ

ΔH = -2,1kJ / 0,050mol = -42 kJ/mol


Brugbart svar (2)

Svar #8
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Delforsøg 2:

HCl(aq) + NaOH(aq) --> NaCl(aq) + H2O(l)

mH2O = 50g + 50g = 100g

Csamlet er det samme som før, altså 0,420 kJ/K.

n(HCl) = 0,050L * 1,0M = 0,050 mol

n(NaOH) = 0,050L * 1,0M = 0,050 mol

ΔT = 27,5 - 21,0 = 6,5 K

Q = 0,420 kJ/K * (-6,5K) = -2,73kJ

ΔH = -2,73kJ / 0,050mol = -55 kJ/mol


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

I delforsøg 3 er det 100 ml HCl-opløsning man bruger?


Svar #10
21. april 2020 af matB123

i delforsøg 3 bruger man 50 ml 1,0 M HCl(aq) og 50 ml ionbyttet vand.


Brugbart svar (2)

Svar #11
21. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Delforsøg 3:

NaOH(s) + HCl(aq) --> NaCl(aq) + H2O(l)

mH2O = 50g + 50g = 100g

Csamlet er ligesom før.

n(NaOH) = 2,0g / 39,997 g/mol = 0,050 mol

n(HCl) = 0,050L * 1,0M = 0,050 mol

ΔT = 32,5 - 21,0 = 11,5 K

Q = 0,420 kJ/K * (-11,5K) = -4,83kJ

ΔH = -4,83kJ / 0,050mol = -96,6 kJ/mol


Svar #12
21. april 2020 af matB123

Tusind tak for hjælpen!!;))

Brugbart svar (1)

Svar #13
22. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

#7

Delforsøg 1.

NaOH(s) -->  Na+(aq) + OH-(aq)

mH2O = 100g (Vi antager at vands massefylde er 1000 kg/L.)

Jeg mente selvfølgelig at vi antager at vand har massefylden 1 kg/L (som er det samme som 1000 kg/m3). Altså at 100ml vand vejer 100g.


Skriv et svar til: Kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.