Matematik

Vulome -Drejning legem

03. maj 2020 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med opgave som har noget med både stykkevise funktion og volume af legeme omdringing på y-aksen:

a) Vis at a =0.0657 ?!!

b)Bestem fodens højde h og diameter d ?!!

Foden kan beskrives ved det omdrejningslegeme, der fremkommer ved at dreje det gråtonede

område 360° om y-aksen.

c)Bestem fodens rumfang.

.Jeg sidder fast mest med a) opgaver og b) opgave ..Er der nogle det kan hjælpe lidt

Tak på forhånden.

Figur og funktion vedhæftes 

Vedhæftet fil: Stykkveis funktion.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2020 af ringstedLC

a) Grafen er kontinuert, det vil sige sammenhængende, hvilket betyder, at funktionsværdierne omkring knækpunktet går mod den samme værdi.

b) h er f i knækpunktet. d kan "aflæses".


Svar #2
03. maj 2020 af DeepOcean

vedr a) du mener vi skal sætte x= 2,5 i x plads :

1 = a(2,5 -2,5)^2 +1  så a= 0 ..er det rigtigt ??


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. maj 2020 af AMelev

#2 Nej, alle a-værdier opfylder ligningen a·0 = 0, men grafdelene skal jo også nå sammen i x = 6.4.


Svar #4
03. maj 2020 af DeepOcean

Jeg tror jeg har a ) på plads Tak for det

vedr . Opgave b)

Beregning er h :  Jeg får h til være 1.9999 ved at indtaste x = 6.4 i den sidste del af funktion.

jeg kan ikke sætte x = 7 , da jeg får f =0 f fordi vi har knækpunkt.

Beregning af d :  2* 7 = 14

er den rigtigt mine beregninger?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. maj 2020 af ringstedLC

h ≈ 2.0; da du har en decimal på de opgivne værdier.

d = 14.0

#4

jeg kan ikke sætte x = 7 , da jeg får f =0 f fordi vi har knækpunkt.

Det er heller ikke nødvendigt og iøvrigt noget sludder, bortset fra at f(7) = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. maj 2020 af AMelev

#4 Du bør sætte 6.4 ind i midterste del af funktionen, da det er den, der gælder for x = 6.4.

Sidste del af funktionen gælder for x = 7, så den kan du fint sætte ind i og får 0, som skrevet i #5.


Svar #7
03. maj 2020 af DeepOcean

Tak for det .Så opgaven er løst


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2024 af emmalrke

hvordan løste i a) i opgaven?!


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2024 af ringstedLC

#1

a) Grafen er kontinuert, det vil sige sammenhængende, hvilket betyder, at funktionsværdierne omkring knækpunktet går mod den samme værdi.

\begin{align*}\textup{Kontinuiteten betyder bl.a.}:\\ f(6.4)=a\cdot (6.4-2.5)^2+1 &=\sqrt{3.633^2-(6.4-3.367)^2} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. marts 2024 af emmalrke

Men forstår bare ik hvordan jeg så viser at a er det opgaven vil have mig til. Skal jeg sp isolere for a?

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. marts 2024 af ringstedLC

Hvis du vil bestemme a , så er det en god ide. Prøv at tegne grafen med a = 0.05

Indsæt så istedet det beregnede a.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. marts 2024 af emmalrke

ja fordi opgave spørger siger jeg skal vise at a=0,0657. synes bare intet giver mening, men skal prøve. tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2024 af AMelev

#12 Ligningen nederst i #9 er en ganske almindelig ligning i a. Træk 1 fra på begge sider og divider derefter med (6.4 - 2.5)2 på begge sider.

Alternativt kan du i dit CAS-værktøj definere f2(x):= (x - 2.5)+ 1 og f3(x):=√(3.633)2 - (x-3.367)2) og derefter løse ligningen f2(6.4) = f3(6.4) mht. a.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. marts 2024 af emmalrke

tak, opgave a er løst nu

i opgave b, hvorfor skal der sættes x=6.4 i den midterste del og x=7 i den nederste del for at finde h og d?


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. marts 2024 af ringstedLC

#14 Godt, så fik du forhåbentligt en bedre forståelse af kontinuitet.

Når x = 6.4 er parabeldelen af grafen i sit maks. som er fodens højde h.

Du skal ikke sætte x = 7.

Fodens største diameter d er 2 gange intervallet for f  = 7


Brugbart svar (1)

Svar #16
18. marts 2024 af emmalrke

okay så d= 14 eller? er det rigtigt forstået


Skriv et svar til: Vulome -Drejning legem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.