Dansk

Dansk

06. maj 2020 af Sara74 - Niveau: A-niveau

Nogle der kan fortælle, hvad forskellen er neutrolisme og romantisme?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2020 af VIGTIGTMEDHJÆLP

Romantisme

Man sætter alt i et smukt perspektiv, alt er perfekt og man vil gerne have det hele til at fremstå rigtig smukt og godt, men i virkeligheden kan det være det stik modsatte. I romantismen var Danmark gået bankerot, og der blev sangen "der er et yndigt land skrevet" prøv at se om du kan se at DK var gået falit i den sang.

Neutrolisme

naturvidenskabeligt syn på tilværelsen. Man beskæftiger sig kun med naturen (deraf navnet), dvs. at man afskærer det metafysiske og udelukkende beskæftiger sig med det fysiske, det der kan sanses. Mennesket betragtes som en naturforeteelse underkastet fysisk-kemiske love, bestemt af indflydelse fra det omgivende miljø.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2020 af VIGTIGTMEDHJÆLP

Jeg skrev forkert. 

Neutrolismen er vist mere subjektivt og ikke så objektivt, mere realistisk


Svar #3
07. maj 2020 af Sara74

Er det så to forskellige tidsperioder? Skal nemlig analysere en digt og en novelle og den ene er neutralisme og den anden er romantisme

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2020 af iznothing

Mener du naturalisme og ikke neutrolisme?

Det er lidt vigtigt at #1 ikke er helt korrekt. Det der beskrives der er romantikken, nærmere betegnet nationalromantikken og universalromantikken. "Der er et yndigt land" er fx et ærkeeksempel på nationalromantik. 

Men romantismen er noget lidt andet, det er en anden gren af romantikken som litterær strømning. I romantismen begynder det at være tydeligt, at alt ikke er så harmonisk som det blev fremstillet i romantikken. I romantismen begynder der at være mere fokus på splittelse, dystre temaer og individet. Indholdsmæssigt ligger romantismen snarere som en overgang mellem romantikken og det moderne gennembrud end som entydigt tilhørende romantikken. 

Naturalismen tager sit udgangspunkt i det fysiske og sanselige, og er især præget af de nye strømninger der fulgte af naturvidenskabens udvikling - særligt Charles Darwins teori om evolution ved naturlig selektion. Det betyder at temaerne gik fra at handle om gud, åndelighed og det sjælelige til at handle om naturen, intellektet og det fysiske/sanselige. I dansk litteratur er naturalismen bl.a. knyttet til det moderne og det folkelige gennembrud, hvor der gøres op med religiøse dogmer og romantiske forestillinger om verden.  

Du kan finde det mere præcist beskrevet her:

https://indidansk.dk/naturalisme

https://indidansk.dk/romantisme


Skriv et svar til: Dansk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.