Matematik

Bestem røringspunktets koordinater.

06. maj 2020 af Skuls - Niveau: A-niveau

Vis at ligningen 3x-4y=12 tangere cirklen med lingingen x'2+y'2+6x-2y-15=0 og bestem røringspunktets koordinater.

Kan nogle hjælpe med, hvordan man laver opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2020 af PeterValberg

Bestem afstanden mellem cirklens centrum og linjen 

se video nr. 28 på denne videoliste  < LINK >

hvis afstanden er lig med cirklens radius,
så tangerer linjen cirklen...
hvis afstanden er mindre, så har linjen to
skæringspiunkter med cirklen (linjen er en sekant, ikke en tangent)
hvis afstanden er større end radius, så er det bestemt heller ikke en tangent :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. maj 2020 af PeterValberg

Se video 30 på samme videoliste, hvis du ikke lige
kan huske, hvordan man omskriver cirklens ligning,
så radius og centrum kan aflæses....ca. 3:30 inde i videoen

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2020 af SF2020 (Slettet)

Du kan starte med at finde skæringspunktet for linjen og cirklen. Hvis linjen tangerer finder du kun 1 skæringspunkt. 

Så aflæser du en normalvektor i den første ligning og finder en vektor fra centrum af cirklen til skæringspunkt. Hvis de to vektorer er ortogonale (vinkelrette) er du færdig. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2020 af PeterValberg

#3 Hvis linjen kun har ét skæringspunkt med cirklen,
så er det en tangent og dens normalvektor vil være PARALLEL
med vektoren fra centrum til røringspunktet (ikke ortogonal)

Så hvis du får bestemt, at linjen og cirklen KUN har ét skæringspunkt,
så er linjen en tangent til cirklen, og der er ikke ikke grund til at gøre yderligere...

#0 Men at bestemme afstanden mellem cirklens centrum og linjen og sammenligne
     med cirklens radius, viol sikkert være den hurtigste måde....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2020 af mathon

                   \small \small \begin{array}{lllll}&\textup{cirkel}&c\textup{:}\quad (x+3)^2 + (y-1)^2 = 5^2\\\\& \textup{linje}&l\textup{:}\quad y=\frac{3}{4} \cdot x - 3 \\\\& \textup{f\ae lles punkt:}&(x+3)^2+(\frac{3}{4}x-3-1)^2 = 25\\\\&& \frac{25}{16}x^2+25=25\\\\&& x=0\quad \textup{netop }\mathrm{\acute{e}}\textup{n l\o sning betyder tangent}\\\\& \textup{r\o ringspunkt}&R = \left(0,\frac{3}{4}\cdot 0-3\right)=(0,-3) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2020 af SF2020 (Slettet)

Hov, der skulle have stået parallelle, ikke ortogonale...


Skriv et svar til: Bestem røringspunktets koordinater.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.