Matematik

Tangent mhs. skygge

15. maj 2020 af Trala123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

https://imgur.com/hQ2US1b

https://imgur.com/2IMwElO


Kan jeg simpelthen ikke komme i gang med denne her opgave. Jeg har defineret f(x) og f'(x) udregnet hældningen, men er gået fuldstændig i stå. Jeg har ikke skyggen (sjovt) af ide om hvordan dælen, at jeg får knækket den her nød. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2020 af ringstedLC

2b Løs f'(x) = 0.625. P = (x0f(x0))

2c I følge figuren ligger skygge mellem (0,0) og solstrålen gennem P's skæring med x-aksen.

2d Forlæng skygge til (-150,0) og bestem solstrålen gennem P's hældning.

v150 = tan-1(hældning)


Svar #2
16. maj 2020 af Trala123 (Slettet)

Tak for dit sindssygt gode svar, bare en skam at det går ind over hovedet på mig.
- Især når du højest sandsynligt giver mig svarene, men jeg er bare lige nu for dum og træt til at forstå dem...


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2020 af AMelev

Husk at få hele opgaveformuleringen med. Der mangler oplysninger om f(x).
                                                               
2a) Du kender hældningen. FS 2019 side 10 (46) (Husk at tjekke, at den står til grader)

2b) Tangenthældningen 0.625 er f '(x0), så du skal bestemme x0 ved at løse ligningen f '(x0)=0.625 mht. x0.
Du har bestemt f '(0.625), som giver dig tangenthældningen i punktet (0.625, f(0.625)), som er irrelevant.
Når du så har xkan du bestemme P. ?Jf. #1 2b).

2c) Du har både et punkt og hældningskoefficienten og kan bestemme linjens ligning. FS side 10 (45).
Løs ligningen y = 0 mht. x for at bestemme linjens skæring med x-aksen og bestem derudfra skyggens længde som angivet på figuren.

2d) Jeg opfatter spørgsmålet anderledes end #1. Hvis skyggen er ændret må tangentens (stålens) rørigspunkt med buen også være ændret.
Kald det nye røringspunkt Q(x1,f(x1)) og indsæt i tangentens ligning. FS side 20 (88)
Indsæt (x,y) = (-150,0) i ligningen og løs den mht. x1.
Beregn så tangenthældningen f '(x1) og derudfra vinklen, strålen danner med 1.aksen (som i 2a)).

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2020 af ringstedLC

#1 2d duer ikke, bla. er "solstrålen gennem P's hældning" noget sludder.

#3 2d er meget bedre, undskyld.


Svar #5
27. maj 2020 af Trala123 (Slettet)

#3
Så udregner jeg 2a) med tan(v) altså tan(0.625) = 0,0109
Men jeg forstår stadig ikke hvordan at jeg løser f'(0.625)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2020 af AMelev

#5 Nej! a = 0.625 ⇔ tan(v) = 0.625 ⇔ v = .....º.


Svar #7
27. maj 2020 af Trala123 (Slettet)

#6 tastefejl -
tan-(0.625) = 32.00 grader

Men det gør mig ikke klogere på efterfølgende. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2020 af AMelev

#6 Nej, du skal ikke bruge vinklen i det efterfølgende, men du skal gøre som anvist i #3 2b), 2c) og 2d).


Svar #9
27. maj 2020 af Trala123 (Slettet)

#8 Okay, nu er jeg helt tabt så. 

- Jeg prøver at gøre som anvist i #3, men forstår det tydeligvis ikke. 

Jeg smider håndklædet i ringen på den her opgave, håber andre har forstået, såfremt de kommer til at sidde med samme opgave i fremtiden.

Du må ha' en dejlig dag og du skal stadig have tak for at prøve at hjælpe mig :) 


Skriv et svar til: Tangent mhs. skygge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.