Fysik

Brydningsindeks

03. juni 2020 af Mads0317 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Med det formål at bestemme vands brydningsindeks fastgøres et optisk gitter på den ene endeflade af et kasseformet glaskar. På den anden endeflade anbringes et stykke papir som skærm. Afstanden mellem gitter og skærm er 40,2 cm.

I et tomt kar sendes laserlys med bølgelængden 632,8 nm vinkelret gennem gitteret. Afstanden mellem de to førsteordenspletter på skærmen er da 21,0 cm.

Bestem gitterkonstanten.

Der fyldes vand i karret, og afstanden mellem de to førsteordenspletter er nu 15,8 cm.

Beregn laserlysets bølgelængde i vand.

Bestem på grundlag af denne måling vandets brydningsindeks.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2020 af ringstedLC

Du har fået hjælp og beregninger i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1964602.

Har set dit sidste spørgsmål i den tråd, men du må præcisere, hvad du ikke forstår. Gør det i den oprindelige tråd.


Svar #2
03. juni 2020 af Mads0317 (Slettet)

Jeg søger svar, og dermed udregninger, samt forklaring. Det eneste jeg fik var udregninger.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2020 af mathon

.

           \begin{array}{cl|cl} \textup{luft}&&\textup{vand}\\\hline& \\d\cdot \sin(\theta_1)=632.8\;nm&&d\cdot \sin(\theta_1)=\lambda\\&\\ d\cdot \frac{10.5\;cm}{\sqrt{(10.5\;cm)^2+(40.2\;cm)^2}}=632.8\;nm&\\&\\ d\cdot 0.252716=632.8\;nm&\\ &\\ d=\frac{632.8\;nm}{0.252716}=2504\;nm&&(2504\;nm)\cdot \frac{7.9\;cm}{\sqrt{(7.9\;cm)^2+(40.2\;cm)^2}}=\lambda\\&\\ &&\lambda=482.8\;nm \end{array}\\\\\\ \begin{array}{llllllllllllllllllllll} &&&&&&&&&&&&&&&&&&&\frac{1}{n}=\frac{\lambda_{vand}}{\lambda_{luft}}\\\\ &&&&&&&&&&&&&&&&&&&\frac{1}{n}=\frac{482.8}{632.8}\\\\&&&&&&&&&&&&&&&&&&& n=\frac{632.8}{482.8}\\\\ &&&&&&&&&&&&&&&&&&&n=1.31 \end{array}


Skriv et svar til: Brydningsindeks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.