Kemi

Katalysator

15. juni 2020 af Matmatmatma - Niveau: B-niveau
Hej
Kan man godt sige at saltsyre er katalysator i reaktionen mellem bromid og bromat? For bliver den ikke forbrugt, så kan man el ikke sige at den katalyserer, eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2020 af mathon

Nej det kan man ikke.

Br  dismuteres
hvorfor der begyndes med mærkning:

\small \begin{array}{lllllll} \overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{Br}{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +5}}}{Br^*}{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} 0}}}{Br}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} 0}}}{Br^*}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} &\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Br&1&&5\\ Br^*&&5&1 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

\small \begin{array}{lllllll}5\,Br{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Br^*{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,Br\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Br^*\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}
Nu er mærkningen ikke længere nødvendig:

\small \begin{array}{lllllll}5\,Br{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Br{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,Br_2\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\textup{afstemning af ladning:}

\small \begin{array}{lllllll}5\,Br{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Br{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,Br_2\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\textup{afstemning af hydrogen:}

\small \begin{array}{lllllll}5\,Br{^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Br{O_3}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,Br_2\,_{\textit{(aq,s)}}\;+\;3\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\textup{oxygen stemmer.}


Skriv et svar til: Katalysator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.