Matematik

Brøk med bogstaver

21. juli 2020 af MimiJac - Niveau: B-niveau

Er dette korekt? Eller hvad gør jeg galt?

Jeg skal forkorte brøkeren

a)   3y+9/6y

=2/6

b) a*b*c^2/b^2*c

=a*c/b


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2020 af Mathias7878

Du er nødt til at huske parenteser, fordi ellers er vi nødt til at gætte, hvad du præcist mener. Du kan også bruge LaTeX-editoren (den der hedder fx), som kan lave "rigtige" brøker.

a) Jeg formoder, at du har brøken

\frac{3y+9}{6y} = \frac{3(y+3)}{3 \cdot 2y } = \ ?

b) Jeg formoder, at du har brøken

\frac{a \cdot b \cdot c^2}{b^2 \cdot c} = \frac{a \cdot b \cdot c \cdot c}{b \cdot b \cdot c} = \ ?

- - -

 

 


Svar #2
21. juli 2020 af MimiJac

A) \frac{3Y+9}{6Y}=\frac{9,5}{6}

B) \frac{A*B*C^2}{B^2*C}=\frac{A*C}{B}


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juli 2020 af Mathias7878

Du har lavet b) rigtig, men du skal passe på, når man har + og - i en brøk. Du kan ikke bare fjerne y-erne. Som jeg har vist er det eneste man kan gøre er at gøre den bemærkning, at 3 er en faktor i 3y og 9, hvorfor det kan sættes uden for en parentes samtidig med at 6y = 3*2y. Så får du, at

\frac{3y+9}{6y} = \frac{3 \cdot (y+3)}{3 \cdot 2y} = \frac{y+3}{2y}

som umiddelbart ikke kan gøres pænere/forkortes mere.

- - -

 

 


Svar #4
21. juli 2020 af MimiJac

Kan du også hjælpe med denne? Og gerne med forklaring :)

Reducer udtrykket:

2+3(s+1)-4(2-s)


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. juli 2020 af StoreNord

Hvert led i den første parentes skal ganges med 3, og hvert led i den anden parentes skal ganges med  -4. Og så skal det hele lægges sammen.


Svar #6
21. juli 2020 af MimiJac

Sådan? :)

5s+5-8-4s


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. juli 2020 af StoreNord

Nej
2+3s+3 ..............


Svar #8
21. juli 2020 af MimiJac

sådan?:)

2+3s+3-8-4s


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. juli 2020 af StoreNord

Ja præcis. Husk altid, at "plus og minus skiller"     2+3(s+1)-4(2-s)     i tre dele.


Svar #10
21. juli 2020 af MimiJac

Tak :D


Svar #11
21. juli 2020 af MimiJac

Hvad med denne?:)

Er den korrekt?

\sqrt[4]{a^8}*\sqrt[3]{a^6}*\sqrt{6}=\sqrt[8]{6a^1^4}


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. juli 2020 af ringstedLC

#11: Brug følgende tre regler:

\begin{align*} \sqrt[n]{x} &= x^{\frac{1}{n}}\;,\;\left ( x^n \right )^m=x^{n\,\cdot \,m}\;,\;x^n\cdot x^m=x^{n\,+\,m} \\ \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. juli 2020 af Forår2020 (Slettet)

Til # 11

4√a8 · 3√a6 · √6 = a(8/4) · a(6/3) √6 = a2 · a2 · √6 =  a4 ·√6


Skriv et svar til: Brøk med bogstaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.