Fysik

Det skrå kast

23. juli 2020 af Thifo1507 - Niveau: A-niveau

Jeg skal lave en rapport om det skrå kast, og jeg har lige brug for hjælp til at bestemme begyndelseshastigheden. Hvilke formel skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juli 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Det skr\aa\ kast:}\\ &\textup{hastighed:}&\overrightarrow{v}=\begin{pmatrix} v_0\cdot \cos(\alpha )\\ v_0\cdot \sin(\alpha )-g\cdot t \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} v_{0x}\\ v_{0y}-g\cdot t \end{pmatrix} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. juli 2020 af Eksperimentalfysikeren

Du ønsker at vide, hvordan du bestemmer begyndelseshastigheden. Du mangler at oplyse betingelserne. Skal den kastede genstand ud til en bestemt afstand? Skal den op i en bestemt højde? Eller skal den op i en bestemt højde et bestemt stykke væk?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textup{Det skr\aa\ kast:}\\\textup{udg\aa ende fra }(0,0)\textup{:}\\ &\textup{hastighedsvektor:}&\overrightarrow{v}(t)=\begin{pmatrix} v_0\cdot \cos(\alpha )\\ v_0\cdot \sin(\alpha )-g\cdot t \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} v_{0x}\\ v_{0y}-g\cdot t \end{pmatrix}\\\\& \textup{stedvektor:}&\overrightarrow{s}(t)=\begin{pmatrix} v_{0x}\cdot t\\ -\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2+v_{0y}\cdot t \end{pmatrix}\\\\& \textup{tid for max-h\o jde:}&t=\frac{v_{0y}}{g}\\\\& \textup{kasteh\o jde:}&y_{max}=-\frac{1}{2}\cdot g\cdot \left ( \frac{v_{0y}}{g} \right )^2+v_{0y}\cdot \frac{v_{0y}}{g}\\\\&& y_{max}=\frac{-{v_{oy}}^2+2{v_{oy}}^2}{2g}=\frac{{}{v_{oy}}^2}{2g}\\\\&& y_{max}=\frac{{v_o}^2}{2g}\cdot \sin^2(\alpha)\\\\\\& \textup{kastevidde:}&y=0= -\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2+v_{0y}\cdot t\quad t\neq 0\\\\&&t\cdot \left (-\frac{1}{2}\cdot g\cdot t +v_{0y}\right ) =0\\\\&& t=\frac{2v_{0y}}{g}\\\\&& x=v_{0x}\cdot \frac{2\cdot v_{0y}}{g}=\frac{2\cdot {v_0}^2\cdot \sin(\alpha)\cdot \cos{\alpha}}{g} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. juli 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll} \textup{Det skr\aa\ kast:}\\\textup{udg\aa ende fra }(0,0)\textup{:}\\ &\textup{kastevidde:}& x_{kv}=\frac{{v_0}^2}{g}\cdot \sin(2\alpha)\\\\& \textup{kasteparabel:}\\&& x=v_{0x}\cdot t\Leftrightarrow t=\frac{x}{v_{0x}}\\\\&& y=-\frac{1}{2}\cdot g\cdot \left ( \frac{x}{v_{ox}} \right )^2+v_{0y}\cdot \frac{x}{v_{ox}}\\\\&& y=-\frac{g}{2\cdot {v_0}^2\cdot \cos^2(\alpha)}\cdot x^2+\tan(\alpha)\cdot x \end{array}


Svar #5
23. juli 2020 af Thifo1507

Tusind tak!


Skriv et svar til: Det skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.