Matematik

Bestem monotoniforholdene for f

05. september 2020 af Malte228 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Folkens. Jeg har et spørgsmål jeg håber i kan hjælpe mig. Det lyder følgende 

En funktion f er givet ved 

f(x)=(x+5)*(x-1)*(x-10)*(x-15)

Bestem f'(x) og benyt denne til at bestemme monotoniforholdene for f. 

Jeg har her bestemt f'(x). Jeg startede med at definere vores funktion i maple. Derefter plottede jeg det. Jeg satte nu den afledte funktion = 0. 

Derefter løser jeg vi nu ligningen med hensyn til x. 

Jeg fik nu 3 x værdier. Ene x værdi lød på x= -2.5895 det andet x er = 5.4156 og det tredje x= 12.924. Jeg er nu i tvivl om om hvilke x værdier jeg nu bestemme fortegnet for. Altså skal jeg bestemme fortegnet for x for alle 3 eller bare 1 x?? 

Jeg har også vedhæftet selve opgaven 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2020 af ringstedLC

Af grafen skulle det gerne fremgå, at funktionen har fire intervaller. Når ligningen f'(x) = 0 har tre løsninger, har tre ekstrema og du skal derfor bestemme monotonien i 3 + 1 = 4 intervaller.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2020 af AMelev

Hvis du vil bruge fortegn for f’ skal du beregne for et x mindre end -2.6, et x mellem 2.7 og 5.4, et x mellem 5.5 og 12.9 samt et x større end 13.
Da nulpunkterne er kendt, kan du i stedet bruge grafen til at bestemme monotonien for f.

NB! Der er generelt ikke nødvendigvis lokale ekstrema i nulpunkterne for f’ - der kan være vandret vendetangent - men med 3 nulpunkter i et 3.gradspolynomium som her kan ingen af dem være dobbeltrod.

Skriv et svar til: Bestem monotoniforholdene for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.