Matematik

lineære funktioner

07. september 2020 af Kathrine9087 - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har lidt problemer med at løse disse opgaver:

Undersøg ved udregning, om punkterne A og B ligger på linjerne med følgende regneforskrifter

1) f(x)= 2x-1          A(3,4) B(-2,5)

2) f(x)= -3x+4      A(1,1) B(-3,10)

3) f(x)= 2/3x+4     A (6,7) B(6,8)

Jeg vil gerne forstå hvordan man regner det ud og hvorfor man skal regne det ud altså hvad er det vi gerne vil finde ud af konkret. 

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2020 af peter lind

I det første tilfælde skal beregne f(3). Hvis resultatet bliver 4 ligger A på linjen. elllers ikke.  For B skal du tilsvarene se om f(-2) = 5


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2020 af Mathias7878

Hvis A(3,4) skal ligge på den rette linje f(x) = 2x-1, skal der gælde, at  f(3) = 4. Tilsvarende hvis B(-2,5) skal ligge på den rette linje f(x), skal der gælde, at f(-2) = 5. Det skal du bare undersøge for de forskellige funktioner. Hvis højre siden ikke er lig venstre siden, så punktet ikke på den rette linje. 

- - -

 

 


Svar #3
07. september 2020 af Kathrine9087

Så det vil sige at:

F(3)= 2*3-1= 5 så den ligger ikke på linjen

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2020 af Mathias7878

#3 netop! 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2020 af AMelev

Supplerende: 

#3 Så det vil sige at:

F(3)= 2*3-1= 5 så den ligger ikke på linjen

En linje, som er graf for f(x), består af præcis de punkter, der opfylder, at (x,y) = (x,f(x)), så hvis y ≠ f(x) ligger punktet (x,y) ikke på linjen.

f(3) = 5 ≠ 4, så punktet (3,4) ligger ikke på linjen.


Skriv et svar til: lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.