Fysik

Finde den maksimale acceleration

12. september 2020 af Finn123456

Hej, jeg sidder med denne opgave

Jeg kan ikke helt finde ud af opgave b). 
Jeg tænker umiddelbart at jeg skal bruge formlen: v = a*t + v0, da han falder med en konstant acceleration. Så tænkte jeg også at jeg bare skulle aflæse grafen så godt som muligt og indsætte de forskellige værdier i formlen?

Lyder det fornuftigt eller skal jeg gøre det på en anden måde?

Vedhæftet fil: Opgave fysik.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2020 af peter lind

Det er der hvor kurven er stejlest

I praksis er det til den tid hvor faldet begynder. Efterhånden som v vokser vokser jo også luftmodstanden, så ved start er accellerationen g 


Svar #3
12. september 2020 af Finn123456

#2

Det er der hvor kurven er stejlest

I praksis er det til den tid hvor faldet begynder. Efterhånden som v vokser vokser jo også luftmodstanden, så ved start er accellerationen g 

Da der er en opgave længere nede med luftmodstand, tænkte jeg at jeg skulle antage at der ikke er nogen luftmodstand til de øvre opgaver. Skal jeg bare gøre det hvor jeg antager at der ikke er nogen luftmodstand eller hvor der er?


Svar #4
12. september 2020 af Finn123456

Giver det overhoved mening?
Skal jeg ikke bruge formlen for luftmodstand og så antage hvor meget personen vejer, formfaktoren, tværsnitsareal osv.? 

Men jeg er stadig i tvivl om hvordan jeg så kan finde accelerationen. Kan jeg bruge den funde fart til at finde accelerationen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2020 af ringstedLC

#4:

b. Glem c. og d. indtil videre, da opgaver og oplysninger tages i rækkefølge.

Faldskærmen udløses efter ca. 10 sek., farten aftager voldsomt og derfor er acc. størst. Konstruer en tangent i v(10) og aflæs dens hældning, a. Den numeriske (absolutte) værdi af a er acc., da v '(t) = a(t)

Du har set videoklip af en faldskærmsudspringer i det frie fald, der optaget af en anden. Lige pludselig ser det ud som om, at han bliver revet opad. Det gør han selvfølgelig ikke, men hans fart i forhold til fotografen (der stadig er i frit fald) bliver stærkt nedsat. Hans skærm skal så gerne være helt udfoldet (den flade del af grafen med acc. = 0 m/s2) inden landing med ca. 5 m/s.


Svar #6
12. september 2020 af Finn123456

Men hvordan kan jeg lave tangenten hvis jeg ikke kender forskriften for grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2020 af peter lind

Det behøver du heller ikke. Du kan argumentere med at når faldskærmen udløses bliver gnidningsmodstanden størst og dem opbremsningen størst


Svar #8
12. september 2020 af Finn123456

Jeg forstår det ikke helt. Er der ikke nogen formler jeg kan gå ud fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2020 af peter lind

der bedes ikke om hvor stor accelerationen er, så du skal ikke bruge nogle formler, Det eneste du behøver at vide er at gnidningsmodstanden vokser med farten


Brugbart svar (1)

Svar #10
13. september 2020 af Soeffi

#0. a) Den tilbagelagte strækning er arealet under kurven. Nedenunder er denne beregnet i Geogebra.

Hele den røde rektangel svarer til 100 m og har arealet 101,75 enheder i Geogebra.
Arealet under kurven er 27,65 enheder i Gegebra.

Tilbagelagt strækning: (100 m)·27,65/101,75 = 27,2 m

Vedhæftet fil:Faldskærm.png

Brugbart svar (1)

Svar #11
13. september 2020 af Soeffi

#0. b) Man skal finde hældningen lige efter 10 sekunder (efter knækket).

Det er: (-40 m/s)/(1s) = -40m/s2 

Vedhæftet fil:Faldskærm2.png

Brugbart svar (1)

Svar #12
13. september 2020 af Soeffi

#0. c) Den resulterende kraft er masse gange acceleration til tiden 7 sekunder.

F = (80 kg)·(10/9) m/s2 = 800/9 N = 88,9 N

Vedhæftet fil:faldskærm3.png

Brugbart svar (1)

Svar #13
13. september 2020 af Soeffi

#0. d) Ved 7 sekunder gælder: FR = FT - FL , hvor FR = resulterende kraft, FT = tyngdekraften og FL = luftmodstanden. Dette giver:

88,9 N = (9,82)·80 N - k·(45 m/s)2 ⇒

88,9 kg·m/s2 = 785,6 kg·m/s2 - k·(2025 m2/s2) ⇒

k = (785,6 - 88,9)/2025 kg/m = 0,344 kg/m

Ved slutfarten (uden udfoldet faldskærm) gælder: FT = FL ⇒ 

785,6 kg·m/s2 = (0,344 kg/m)·v2 ⇒

v = 47,8 m/s (dette passer med grafen).


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2020 af Soeffi

#10...rettelse...

Hele den røde rektangel svarer til 1000 m og har arealet 101,75 enheder i Geogebra.
Arealet under kurven er 27,65 enheder i Gegebra.

Tilbagelagt strækning: (1000 m)·27,65/101,75 = 272 m


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2020 af Soeffi

#13...v = 47,8 m/s (dette passer med grafen).

Vedhæftet fil:1973972.png

Skriv et svar til: Finde den maksimale acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.