Fysik

fysik opgave

13. september 2020 af Kaisdj (Slettet) - Niveau: C-niveau

HJÆLP

En 600 W mikrobølgeovn bliver brugt til at varme op et glas (0.25 liter) vand fra 25? til 75? i løbet af 100 sekunder

a. Hvor meget energi har mikrobølgeovnen brugt?

b. Hvor meget energi har vandet modtaget?

c. Hvad er nyttevirkningen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2020 af mathon

             \small \small \begin{array}{llll} a)&\textup{ovnforbrug:}&E_\textup{brugt}=P\cdot t\\\\ b)&\textup{vand modtaget}&E_{\textup{opv}}=V\cdot \varrho \cdot c\cdot \Delta T\\\\ c)&\textup{nyttevirkning:}&\eta =\frac{E_{\textup{opv}}}{E_{\textup{brugt}}}\cdot 100\% \end{array}


Svar #2
13. september 2020 af Kaisdj (Slettet)

Mathon

Hvad står de forskellige betegnelser for?  Og hvor kan jeg finde def. a b formel.

Eksempel på udregning vil også lækkert Mathon.


Svar #3
13. september 2020 af Kaisdj (Slettet)


E[brugt] = P*t;


E[brugt] = 600*100;
                        E[brugt] = 60000

                       E[brugt] = 6000 J

Er låst fast i opgave B...


Svar #4
13. september 2020 af Kaisdj (Slettet)

Mathon til B formel kan du ikke forklare mig hvad det i mindste V står for eller give mig et eksempel? 

Har ledt overalt for at finde denne type formel kan ikke finde den nogle steder....

Det vil hjælpe på det 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2020 af ringstedLC

#3: Korrekte værdier, men du skal i fysik have enheder med i mellemregningerne:

\begin{align*} E_{brugt} &= P\cdot t \\ &= 600\cdot 100\;\left ( W\cdot s=J \right )=60000\text{ J} \\ \text{eller}:\\ E_{brugt} &= 600 \;(W)\cdot 100\;(s)=60000\text{ J} \end{align*}

#4: Du har generelt:

\begin{align*} E &= m \cdot c\cdot \Delta T\;,\;\left\{\begin{matrix} m=\text{masse (kg)}\\ c=\text{spec. varmefylde (J/(kg K\,el.\,C}^{\circ})) \\ \Delta T=\text{temp. stigning (K\,el.\,C}^{\,\circ}) \end{matrix}\right. \end{align*}

Da massen af vandet er ukendt, men volumet kendes:

\begin{align*} E_{opv} &= V\cdot \varrho \cdot c\cdot \Delta T\;,\;\varrho=\frac{m}{V}\Rightarrow m=V\cdot \varrho \;,\;\left\{\begin{matrix} V=\text{Volume (m}^3)\\ \varrho=\text{densitet (kg/m}^3) \end{matrix}\right. \end{align*}

Omregn de 0.25 l. vand til m3, slå varmefylde og densitet op, beregn temp. stigning og indsæt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} b)\\& \begin{array}{lll} \textup{vandets masse:}&(0.25\; L)\cdot (1\;\frac{kg}{L})=0.25\; kg\\\\ \textup{energimodtagelse:}&Q=m\cdot c\cdot \Delta T\\\\& Q=\left (0.25\;kg \right )\cdot \left (4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (75-25)\;C \right )=52.325\;kJ \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.