Matematik

Lineære funktioner

23. september 2020 af Aniie3345 - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg sidder lidt fast i denne opgave, som jeg er meget i tvil om

Tabellen viser sammenhørende værdier af x og y

x= 2    6

y=  3    9

Det oplyses at y=a*x+b

Jeg har sagt: y2-y1/x2-x1= 1,5 som  må være a?

er det gjort korrekt, og hvordan finder man så b?

TAK på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2020 af peter lind

Dine formuleringer er forkerte. Der skal formodentlig stå x1 = 2, y1 = 3 og x2 = 6, y2 = 9

Du manger formodentlig nogle parenteser Der skal stå (y2-y1)/(x2 -x1) ellers er det forkert

b = y1-ax1 = y2=ax2


Svar #2
23. september 2020 af Aniie3345

Mange tak

Men tror ikke helt jeg er med, er det mine udregninger af a der er forketerte?

(y2-y1)/(x2 -x1) er det stadig forket med parenteser? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2020 af Krollo (Slettet)

#0

Hældningen er ganske rigtig lig

 a=1.5.

Tallet b findes som sagt ved

 b=y_{1}-a*x_{1}
eller
b=y_{2}-a*x_{2}.

PS: Hvis du er i tvivl, om du har regnet rigtig, kan du altid prøve at tegne grafen enten i Geogebra eller i hånden ved at tegne en ret linje gennem de to punkter i et koordinatsystem :)


Svar #4
23. september 2020 af Aniie3345

Okay tak! 

men kan bare ikke rigtig forstå hvilke tal jeg ska bruge ved b.

b= y1-a*x1 er a 1,5 i dette sammenhæng, eller hvilke tal bruger jeg for at finde b?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2020 af mathon

                \small \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c} x_1&y_1&x_2&y_2&a=\frac{3}{2}&b=y_1-\frac{3}{2}\cdot x_1&y=\frac{3}{2}x+b\\\hline 2&6&3&9&&& \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2020 af Krollo (Slettet)

#4

Du skal bruge y-værdien og x-værdien fra et af de givne punkter. Dvs. enten  x1= 2 og y1= 3 eller x2= 6 og y2= 9.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2020 af mathon

korrektion:

                \small \small \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c} x_1&y_1&x_2&y_2&a=\frac{3}{2}&b=y_1-\frac{3}{2}\cdot x_1&y=\frac{3}{2}x+b\\\hline 2&3&6&9&&& \end{array}


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.