Matematik

Hjælp til ligninger

05. oktober 2020 af oliverrla12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Marius begynder at læse til eksamen. Lærebogen er på 300 sider, og Marius læser 20 sider i timen.

a) opstil en formel til at udregne det antal sider y, han mangler at læse efter x timer.

b) benyt formlen til at beregne, hvor mange timer han har læst, når han mangler at læse 140 sider af bogen.

Hvordan løser jeg dette?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2020 af Mathias7878

a) Man kan opstille det som en lineær funktion på formen

y = 300-20x

hvor y betegner det antal af sider, Marius mangler at læse efter x timer.

b) Løs 140 = 300-20x

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2020 af Anders521

#0  Du spørger om hvordan du løser opgaven.                                                                                                     (a) En "enkel måde" er flg.. Du får givet navnene på de variable, der skal bruges til at opstille en formel, dvs. x og y. Som start har Marius ikke læst nogen sider af sin lærebog. Dvs. ved x0=0 er y0 =300. Sammenfattet har du (x0,y0)=(0,300). Efter den 1. time har han læst, ifølge opgaveteksten, 20 sider. Altså er 300 - 20 = 280 sider tilbage af lærebogen. Dvs. (x1,y1)=(1,280) Efter den 2. time har han læst yderligere 20 sider, således at der nu er 280 - 20 = 240 sider tilbage. Dvs. (x2,y2)=(2, 240). Fortsætter du, vil du have tilstrækkelig støttepunkter som du kan indsætte i et koordinatsystem og forbinde dem. Du vil opdage, at de tilsammen udgør en ret linje, som du ved har den generelle formel y = ax +b. Du hiver nu fat i din formelsamling for at bestemme stigningstallet a og konstantleddet b, og tilsidst opstiller den ønskede formel.

(b) Du får oplyst, at Marius mangler at læse 140 sider af sin lærebog, dvs. y=140. Men du bruger bare formlen i (a), og løser ligningen y=140 mht. x.


Skriv et svar til: Hjælp til ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.