Kemi

fortyndinger i kemi

06. oktober 2020 af lektiehjælp0012 - Niveau: A-niveau

hejjjj er der nogen der vil hjælpe mig med følgende opgave? 

fremstil en 0,010 M opløsning af eddikesyrer ud fra en 0,10 M eddikesyreopløsning. der skal fremstilles en mængde så stor , at der minimum udtges 5,00 ml af 0,01 M edikkesyreopløsningen: hvilket giver 50 ml

menså står der at jeg på tilsvarende måde skal fremstille en 0,010 M opløsning af ammoniak?? hvordan gør man det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2020 af Jiraiya

Præcis det samme :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll} 5.00\;mL\;0.010\;M\;NH_3\textup{ fortyndet til }50\; mL\\ \textup{har koncentrationen:}\\&0.0010\;M \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2020 af mathon

eller
               \small \begin{array}{llll} &\textbf{Antallet af mol \ae ndres ikke ved fortynding}\\ \textup{hvorfor:}\\& V_{\textup{f\o r}}\cdot c_{\textup{f\o r}}=V_{\textup{efter}}\cdot c_{\textup{efter}}\\\\& \left ( 5.0\;mL \right )\cdot \left ( 0.010\;M \right )=\left ( 50.0\;mL \right )\cdot c_{\textup{efter}}\\\\& c_{\textup{efter}}=\frac{5.0}{50.0}\cdot \left ( 0.010\;M \right )\\\\& c_{\textup{efter}}=0.0010\;M \end{array}


Svar #4
07. oktober 2020 af lektiehjælp0012

men jeg skal  fremstille en 0,010 M opløsning af ammoniak?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2020 af Jiraiya

Brug den samme metodik som du gjorde til at finde Vefter af eddikesyren. Opgaven er tilsvarende som i præcis den samme. 

0.1M*5mL=0.01*x

x = (0.1M*5mL) / 0.01M = 50mL.

Altså skal du tage 5mL 0.1M NHud og fortynde opløsningen indtil Vefter = 50mL. På den måde får du en 0.01M opløsning af ammoniak.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2020 af mathon

Jeg læste ikke opgaven ordentligt,
hvorfor korrektionen:

               \small \small \small \small \begin{array}{llll} &\textbf{Antallet af mol \ae ndres ikke ved fortynding}\\ \textup{hvorfor:}\\& V_{\textup{f\o r}}\cdot c_{\textup{f\o r}}=V_{\textup{efter}}\cdot c_{\textup{efter}}\\\\& \left ( 5.0\;mL \right )\cdot \left ( 0.10\;M \right )=\left ({\color{Red} 50.0\;mL} \right )\cdot c_{\textup{efter}}\\\\& c_{\textup{efter}}=\frac{5.0}{50.0}\cdot \left ( 0.10\;M \right )\\\\& c_{\textup{efter}}=0.010\;M \\\\\\& 50\; mL\textup{ opn\aa s ved til 5 mL 0.10 M }NH_3\textup{ at tils\ae tte 45 mL demi-vand.} \end{array}


Skriv et svar til: fortyndinger i kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.