Matematik

Prisen på en isvaffel

11. november 2020 af Sine1332 - Niveau: C-niveau

Hej! 

Jeg har et problem som jeg ikke kan finde ud af. Opgaven lyder:

En isvaffel består af en vaffel og et antal kugler. Der er kun en størrelse vaffel og alle typer kugler koster det samme. En isvaffel med 2 kugler koster 36 kr, og en isvaffel med 6 kugler koster 68 kr. 

Hvad koster vaflen alene?

Jeg har forsøgt at beregne det som en funktion, men synes ikke at jeg kom frem til det rigtige resultat. Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2020 af janhaa

I  + 2K = 36

I + 6K = 68

4K=32

K=8

I = 36-16 = 20

Isvaffel: 20 kr


Svar #2
11. november 2020 af Sine1332

Kan jeg måske bede om en forklaring? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2020 af Soeffi

#0. Hvad er du nået frem til?

Svar #4
11. november 2020 af Sine1332

Jeg prøvede at løse opgaven som en funktion: 

2x + 36 = 6x + 68

Jeg isolerer x

6x-2x = 68-36

4x = 32

x = 32/4

x = 8

Altså isvaflen koster 8 kroner. Men da jeg så skulle tjekke efter ved at se på prisen af iskugler (som alle koster det samme) gik det ikke op ;( 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. november 2020 af Capion1


# 2
De to ligninger, # 1, løses.
Måske har du det lettere ved x og y, så de to ligninger kan vi omdøbe:
Kald prisen for den tomme vaffel for x og prisen for én iskugle for y. Da får vi:
 (I)     x + 2y = 36
(II)     x + 6y = 68
Dernæst siger vi (II) minus (I)
               4y = 32
                 y = 8  som er prisen for én iskugle.
Indsæt nu y = 8 i enten (I) eller (II) og find herved x som er prisen for den tomme vaffel.


Svar #6
11. november 2020 af Sine1332

Mange tak for hjælpen! Nu forstår jeg det meget bedre :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. november 2020 af Soeffi

#0. En isvaffel består af en vaffel og et antal kugler. Der er kun en størrelse vaffel og alle typer kugler koster det samme. 

Prisen på en isvaffel: f(x) = a·x + b. 

Antal iskugler: x.

Pris pr. iskugle: a.

Pris på en vaffel: b.

En isvaffel med 2 kugler koster 36 kr, og en isvaffel med 6 kugler koster 68 kr. 

f(2) = a·2 + b = 36 og f(6) = a·6 + b = 68

Dette giver: a = 8 og b = 20.

Dvs. prisen på en vaffel er 20 kr. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

#4 Den første ligning er forkert, men da du laver en fejl ved første omskrivning, kommer du frem til den rigtige pris på kuglerne.

Din metode er rigitg.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2022 af danavuc

den bliver jeg lige nå til at havde engang med mellem regninger.


Skriv et svar til: Prisen på en isvaffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.