Matematik

Forkortning af brøker med ukendte

26. december 2020 af Alrighty - Niveau: C-niveau

Er \tfrac{15-4y}{6y}=\tfrac{15}{2y} rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. december 2020 af mathon

Nej

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2020 af mathon

                 \begin{array}{lllll} \frac{15-4y}{6y}=\frac{15}{6y}-\frac{4y}{6y}=\frac{\cancel{3}\cdot 5}{\cancel{3}\cdot 2y}-\frac{2\cdot \cancel{2y}}{3\cdot\cancel {2y}}=\frac{5}{2y}-\frac{2}{3}\qquad y\neq 0 \end{array}


Svar #3
26. december 2020 af Alrighty

er 15 og 6y ikke to forskellige tegn man ikke kan forlænge eller forkorte? Fx kan man ikke sige x2/y2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. december 2020 af ringstedLC

#3: Brøken deles op i to faktorer:

\begin{align*} \tfrac{15}{6y} &= \tfrac{15\,\cdot \,1}{6\,\cdot \,y} \\ &= \tfrac{15}{6}\,\cdot \tfrac{1}{y} \\ &= \tfrac{\cancel{3}\,\cdot \,5}{\cancel{3}\,\cdot \,2}\cdot \tfrac{1}{y} \\ &= \tfrac{5}{2y} \end{align*}


Skriv et svar til: Forkortning af brøker med ukendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.