Kemi

Forskel på biokemisk reaktion / kemisk reaktion

29. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvad er forskellen på dem, og hvornår bruger man dem og i forbindelse med hvad?

På forhånd, mange tak!

Vh MathiasSA1


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Biokemiske reaktioner, er kemiske reaktioner der sker i levende organismer, sædvanligvis ved brug af enzym-katalysatorer og/eller andre småmolekyler, som kan bruges igen og igen. Nogle eksempler på disse kan være citronsyrecyklussen, urinstofcyklussen, og Calvin-cyklussen, hvor omdannelse af stoffer sker ved hjælp af diverse småmolekyler og enzymer, som genbruges.

Et meget simpelt eksempel på en biokemisk reaktion, er katalase-testen, hvor man tester for om enzymet katalase er til stede i f.eks. bakterier med hydrogenperoxid. Kan bakterien nedbryde hydrogenperoxid til ilt og vand, vil man kunne se bobler, hvis ikke, sker der ikke noget. Her katalyserer enzymet katalase reaktionen, og enzymet er lavet af bakterien, og dermed er det en biokemisk reaktion:
2 H2O2(aq) + katalase → 2 H2O(l) + O2(g)

Kemiske reaktioner, er en proces hvor to eller flere kemiske forbindelser, reagerer og omdannes til andre kemiske forbindelser. En kemisk reaktion, kræver ikke brug af enzymer eller andre småmolekyler for at forløbe, men kan kræve tilførsel af energi (varme f.eks.) for at kunne forløbe.

Et eksempel på en 'normal' kemisk reaktion, er reaktionen mellem saltsyre og natriumhydroxid til dannelse af Na+, Cl- ioner, og vand: HCl(aq) + NaOH(aq) → Na+(aq) + Cl-(aq) + H2O(l)

Vær dog opmærksom på, at både biokemiske og 'normale' kemiske reaktioner, er kemiske reaktioner... Udtrykket 'biokemisk reaktion' beskriver blot, at reaktionen foregår/foretages i/af en levende organisme.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
31. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Mange tak, AngelOneOne! Mange gange tak, fordi du hjælper mig med at forstå det du skriver fordi at du formulerer dine sætninger ordentligt, på en god måde!

Hav et godt nytår! :D :-)

Vh MathiasSA1


Skriv et svar til: Forskel på biokemisk reaktion / kemisk reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.