Fysik

Hjælp til opgaver om radioaktivitet?

01. januar 2021 af superelev4 - Niveau: B-niveau

Hej alle

Her er en opgav fra et hjemmeopgavesæt om radioaktivitet og har bare brug for hjælp til hvilke formler man skal bruge i de denne opgave:) ?? Håber en rar sjæl kan hjælpe, her ser i den: 

OPGAVE 1

En røgalarm indeholder den radioaktive isotop 241am der alfa-henfalder med halveringstiden 458 år. Aktiviteten er 34 kBq.

a) Hvor mange 421am-atomer indeholder røgalarmen? 

b) Hvor meget vejer den 241am som er i røgalarmen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2021 af peter lind

Aktiviteten er |dN/dt| = kN se ligning i din formelsamling


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. januar 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{a)}\\& \begin{array}{llllll} 1=3.15569\cdot 10^7\;\frac{\textup{s}}{\textup{\aa r}}\\\\ A=34\;kBq=34000\;Bq=34000\;s^{-1}=\left (34000\;\textup{s}^{-1} \right )\cdot \left ( 3.15569\cdot 10^7\;\frac{\textup{s}}{\textup{\aa r}} \right )=1.07249\cdot 10^{12}\;\textup{\aa r}^{-1}\\\\ N=\frac{1}{k}\cdot A=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A=\frac{458\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot \left (1.07249\cdot 10^{12}\;\textup{\aa r}^{-1} \right ) =7.08947\cdot 10^{14} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. januar 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{b)}\\& \begin{array}{llllll} \textup{masse:}&\left ( 7.08947\cdot 10^{14} \right )\cdot \left ( 241.056823\;u \right )=1.70897\cdot 10^{17}\;u =0.284\;\mu g \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. januar 2021 af Soeffi


Svar #5
02. januar 2021 af superelev4

#2

Mathon, hvad er det du udregner i de to første linjer ?? Det ligner aktiviteten efter 1 år men det står der jo ikke noget om i spørgsmålet..


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{\textbf{1.} linje}\\& \begin{array}{lllll} \textup{omregning af tidsenhed:}&\textup{1 \aa r } = 3.15569\cdot 10^7\;\textup{s}\\ \textup{dvs:}\\& 1=3.15569\cdot 10^7\;\frac{\textup{s}}{\textup{\aa r}}\end{array}\\\\ \textup{\textbf{2.} linje}\\& \begin{array}{lllll} \textup{beregning af antal}\\ \textup{henfald pr \aa r:}\\& A=k\cdot N\\\\& N=\frac{1}{k}\cdot A\\\\& N=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A\\\\& N=\frac{458\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot \left (34000\;s^{-1} \right )=\frac{458\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot \left (34000\;s^{-1} \right )\cdot \mathbf{{\color{Red} 1}}\\\\\\& N=\frac{458\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot \left (34000\;s^{-1} \right )\cdot \left ( 3.15569\cdot 10^7\;\frac{\textup{s}}{\textup{\aa r}} \right )=1.07249\cdot 10^{12} \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til opgaver om radioaktivitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.