Matematik

Generalisering af differensligninger

06. januar 2021 af tonytony - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen som kan hjælpe mig med en opgave?

Generaliser differensligningen y(n+1) = y(n) + 0,05 * y(n), så der i stedet for 5% bliver lagt en positiv procentsats p til efter hver termin 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2021 af peter lind

Så bliver procentsatsen  0,05 +n*p eller blot n*p


Svar #2
06. januar 2021 af tonytony

#1

Så bliver procentsatsen  0,05 +n*p eller blot n*p

så altså differensligningen bliver:

y(n+1) = y(n) + y(n) * p

eller har jeg misforstået det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2021 af peter lind

det bliver y(n+1) +n*p*(y(n) hvis startrenten er 0.


Svar #4
06. januar 2021 af tonytony

#3

det bliver y(n+1) +n*p*(y(n) hvis startrenten er 0.

mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er desværre forkert.

faktoren 0,05 = 5/100 = 5% erstattes med p/100, idet p% = p/100.


Svar #6
07. januar 2021 af tonytony

#5

Det er desværre forkert.

faktoren 0,05 = 5/100 = 5% erstattes med p/100, idet p% = p/100.

så det bliver y(n+1) = y(n) + p/100 * y(n) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Ja, det gør det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2021 af peter lind

Det ser ud til at der er noget forvirring

Den i #6 angivne er bare den oprindelige som ifølge #0 er y(n+1) = y(n) + 0,05 * y(n),

Opgaven er nu lidt uklar idet der ikke står hvad den skal være i begyndelsen. Jeg bruger nu r i formlen

en mulighed er

y(n+1) = y(n) +( n*r+0,05 )* y(n),

en anden er

y(n+1) = y(n) + n*r * y(n),

Hvis den starter med 0 rente.

For at gøre fuldkommen kan man jo også starte med alt mulig andet


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Opgaven er helt klar:

I den oprindelige formel bliver der lagt 5% til i hver termin. Det er ganske normal rentes rente:

y(n+1) = y(n) + 0,05y(n) = y(n)*(1+0,05)

Startværdien er y(0) og ved lidt regning kommer man frem til, at y(n) = y(0)(1+0,05)n.

Opgaven går ud på at opskrive den tilsvarende formel, hvor man lægger p% til i stedet for 5%. Ligesom de 5% er omregnet til 0,05, omregnes p% til p/100, der iøvrigt normal omtales som rentefoden r, altså r = p/100.

Formlerne bliver så

y(n+1) = y(n) + ry(n)= y(n)(1+r)

og

y(n) = y(0)(1+r)n


Skriv et svar til: Generalisering af differensligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.