Matematik

Bestem a og b

20. januar 2021 af MimiJac - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave der lyder:

en funktion er givet ved f(x)=(a*b+b)^{2}

Det oplyses at f'(0)=2b   og    f(1)=4

Jeg tænker der skal opstilles 2 ligninger, men jeg kan ikke lige se hvordan. Kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Indgår der ikke noget med x i funktionsforskriften?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2021 af mathon

Du har ikke noteret funktionen rigtigt.


Svar #3
20. januar 2021 af MimiJac

Hov den hedder:

f(x)=(a*x+b)^{2}

Hvor a og b er konstater og b<0


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Vi bestemmer f ':

f '(x) = 2(ax + b)a = 2a2x + 2ab

Så indsætter vi værdier:

f '(0) = 2b  <=>

2a2*0 + 2ab = 2b  <=>

2ab = 2b  <=>

a = 1

og den anden

f(1) = 4  <=>

(a*1 + b)2 = 4  <=>

(1 + b)2 = 4  <=>

b2 + 1 + 2b = 4  <=>

b2 + 2b - 3 = 0

d = 22 - 4*1*(-3) = 16

Dette giver løsningerne

b = (-2 ± √16) / 2  <=>

b = 1 ∨ b = -3

Det er oplyst at b < 0, så vi har

a = 1 og b = -3


Svar #5
20. januar 2021 af MimiJac

Jeg forstår ikke helt hvordan du i udregningen for diskriminaten finder frem til at b^2 er 2^2 ?

Vil du forklare? Derudover, den formel du bruger til at finde mulighederne for b, hvis plads er da -2? er det x?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2021 af Sveppalyf (Slettet)

Du har en 2. gradsligning, nu hedder den ukendte bare b i stedet for x.

1b2 + 2b - 3 = 0

Formlen for diskriminanten hedder normalt

d = b2 - 4*a*c

Nu skal vi bare passe på ikke at forveksle b i den formel med vores ubekendte som i denne opgave også hedder b. b'et i formlen for diskriminanten er det grønne 2-tal i vores 2.gradsligning. Vi har altså

d = 22 - 4*1*(-3) = 16

Formlen for løsningerne hedder normalt

x = (-b ±√d) / 2*a

Nu hedder den ubekendte bare b i stedet for x, og b'et i formlen er det grønne 2-tal fra 2.gradsligningen. Vi har så

b = (-2 ±√16) / 2*1


Svar #7
20. januar 2021 af MimiJac

Tusind tak. Nu giver det så meget mening :)


Skriv et svar til: Bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.