Fysik

hvordan måler man hvilken form for stråling det er

27. januar kl. 16:10 af filippa1233 - Niveau: 9. klasse

Hvordan måler jeg hvilken henfaldstype der er tale om??  


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. januar kl. 16:28 af peter lind

Det gør man ved at sende gennem et magnetfelt. Hvis den går lige ud er det en neutral partikel for eks. en foton. Hvis ellers kan man se på hvilken af siderne den afbøjes.Derved måler man om det er en positv eller negativ partikel.His man måler kruningsradius kan man få yderliger oplysninger


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar kl. 20:38 af AngelOneOne

Hej,

Det er helt rigtigt, hvad Peter Lind skriver... Tror dog det er lidt over 9. klassesniveau :o)

Jeg antager du mener hvordan man skelner mellem alfa-, beta-, og gammastråling. - Nedenstående omhandler kun alfa-, beta-, og gammastråling, og ikke ander strålingsformer.

Alfastråling er partikelstråling der består af heliumkerner. De er 'forholdsvist' tunge, og kan ikke rejse ret langt i luften, før den kolliderer med et luftmolekyle i luften og omdannes til helium. Et stykke papir, almindeligt tøj, eller huden, kan standse alfapartikler, så har du en radioaktiv kilde der blever blokeres af et stykke papir, så er det en alfakilde.

Betastråling er partikelstråling der består af elektroner. De er meget lettere end alfapartikler, og kan f.eks. rejse gennem flere meter luft. De kan trænge gennem papir, og op mod 4-5 mm ind i kroppen. Meget tykke beklædningsgenstande (som f.eks. tykke specialdesignede laboratoriekitler) eller en tyk bog, kan standse betastråling. Så har du en radioaktib kilde der kan standes af en god tyk bog, så er det en betakilde.

Gammastråling er meget energirig fotonstråling. Den kan trænge igennem selv meget tykke bøger, og meget langt ind dig som menneske, og endda lige igennem. Der skal meget tyk afskærmning til, for at standse gammastråling, f.eks. tykke blyplader eller tykke betonvægge. Så har du en radioaktiv kilde, der kun standes af f.eks. bly, så har du en gammakilde.

/Angel

- - -


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson


Skriv et svar til: hvordan måler man hvilken form for stråling det er

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.