Fysik

Tyngdekraften

20. februar 2021 af Quarr

Hej :)

Er dette tyngdekraftens værdi: 9,807\frac{m}{s^{2}}

Er det ikke tyngdeaccelerationen fordi si-enheden for acceleration er den samme som her?

Hvorfor ændrer værdien sig? Har det noget at gøre med højdeforskel?

Håber nogle af jer kan få det sat på plads for mig.

I er sådan nogle søde hjælpere her. :) :D

Mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2021 af ringstedLC

Jordens normal-tyngdeaccelerationen gn = 9.80665 m/s2

Den forårsages af tyngdekraften som bla. afhænger af planetens "gennemsnitsradius". Da Jorden er en lille smule trykket ved polerne, betyder det, at en given masse vejer lidt mere ved polerne fordi den her er tættere på Jordens tyngdepunkt.

\begin{align*} F &= m\cdot g \\ N &= kg\cdot \frac{m}{s^2} \\ g_{DK} &\approx 9.82\,\frac{m}{s^2}\end{align*}


Svar #2
20. februar 2021 af Quarr

#1

Mange tak for din hjælp, RingstedLC! :-)

Hvad mener du med "jordens tyngdepunkt"? Der hvor du skriver "planetens gennensmitsradius" hvad mener du så nøjagtig med det?

Så tyngdeaccelerationen afhænger af hvor man befinder sig på jorden?

Er taknemmelig for din hjælp! :D :)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2021 af ringstedLC

Alle legemer har et tyngdepunkt. Det er det punkt tyngdekraften virker i.

Ja, fordi tyngdekraften er afhængig af afstanden til tyngdepunktet (centrum).


Svar #4
20. februar 2021 af Quarr

Mange tak for din hjælp! :) :D

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke kun forskellen i afstand til jordens tyngdepunkt, der bevirker, at tyngdeaccelerationen afhænger af stedet. Det er også jordens rotation, der giver en centrifugalacceleration vinkelret på rotationsaksen.


Svar #6
21. februar 2021 af Quarr

#5

Mange tak også for din hjælp, Eksperimentalfysikeren! :) Er glad for at I begge to ville hjælpe mig! :D :)

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Tyngdekraften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.