Fysik

Halveringstid og ækvivalent dosis

26. februar 2021 af superhesten - Niveau: A-niveau

Hej, 

Det andet opslag forsvandt, så spørger lige her. Hvordan løser jeg disse to opgaver? Ved ikke hvordan man gør, så det vil betyde meget hvis nogen kan hjælpe

OBS. JEG HAR OPLADET DET FORKERTE BILLLEDE


Svar #1
26. februar 2021 af superhesten

Her er et billede af den rigtige opgave :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2021 af peter lind

formlen for en eksponetialfunktio er y = b*ax

sæt de to punkter ind i ligningen og du får to ligninger med to ubekendte, som du må løse.

Derefter bruger du formel  67 side 13 i din formelsamling


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2021 af mathon

Biologisk halveringstid, er den tid der går, før halvdelen af et stof er udskilt af en organisme.


Svar #5
26. februar 2021 af superhesten

Hej Mathon 

Hvordan kan jeg så beregne den ud?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2021 af mathon

              \small \begin{array}{lllll}\textbf{b)}\\& T_{\frac{1}{2}}^{\textup{\, bio}}=\frac{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}{\ln\left ( \frac{A}{A_0} \right )}\cdot t\\\\& T_{\frac{1}{2}}^{\textup{\, bio}}=\frac{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}{\ln\left ( \frac{0.701}{5.80} \right )}\cdot \left (7.00\;\textup{dage} \right )=2.30\;\textup{dage} \end{array}


Svar #7
27. februar 2021 af superhesten

Fedt tusind tak nu forstår jeg meget bedre. Ved du egentlig også hvordan man løser opgave C? 

Tak for din tid


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. februar 2021 af mathon

              \small \small \begin{array}{lllll}\textbf{c)}\\& T_{\frac{1}{2}}\left ( ^{75}\textup{Se} \right )=&118.5\;\textup{d\o gn}\textup{ hvorfor aktiviteten ikke \ae ndres kendeligt p\aa \ }\\&& 45\;\textup{min.}\\\\\\& \textup{Aktiviteten efter}\\& \textup{passage af 2.5 mm }Pb\textup{:}\\&& A_{\textup{efter}}^{\,Pb}=\left ( 3.70\;\cdot 10^6\;Bq \right )\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{2.5\;mm}{0.99\;mm}}=6.42725\cdot 10^5\;Bq\\\\& \textup{Str\aa lingen udbredes}\\& \textup{radi\ae rt i alle retninger}\\&\textup{hvoraf i afstanden 3.1 m:}\\&& \frac{A_{\textup{person}}}{m^2}=\frac{6.42725\cdot 10^5\;Bq}{4\pi\cdot (3.1\;m)^2}=5.32221\cdot 10^3\;\frac{Bq}{m^2}\\\\\\& \textup{Modtaget \ae kvivalentdosis:}&\left (5.32221\cdot 10^3\;\frac{Bq}{m^2} \right )\cdot \left ( 0.23\;\frac{mSv\cdot m^2}{h\cdot \left (10^9\;Bq \right )} \right )\cdot \left ( 0.75\;h \right )=918\;mSv \end{array}


Svar #9
27. februar 2021 af superhesten

Facitlisten siger at svaret er 115 mikro Sv


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. februar 2021 af mathon

korrektion af enhedsfejl:

             \small \begin{array}{lllll}\textbf{c)}\\& \textup{Enhedskorrektion:} \\& \textup{Modtaget \ae kvivalentdosis:}&\left (5.32221\cdot 10^3\;\frac{Bq}{m^2} \right )\cdot \left ( 0.23\;\frac{mSv\cdot m^2}{h\cdot \left (10^9\;Bq \right )} \right )\cdot \left ( 0.75\;h \right )=0.918\;\mu Sv \end{array}


Svar #11
28. februar 2021 af superhesten

det er forkert!!! facit siger 115 miko Sv. please hjælp


Skriv et svar til: Halveringstid og ækvivalent dosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.