Fysik

Isbjerg, hvor stor en brøkdel er under havet

01. marts 2021 af Janne91 - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave jeg simpelthen ikke kan regne ud.

Densiteten af isbjerget P_{is}=900 kg/m^{3} 
Densiteten af havvand er P_{vand}=1030 kg/m^{3}

Bestem hvor stor en brøkdel af isen der  er nede under havoverfladen.

Er det at dividere de to med hinanden?

\frac{1030}{900}=1,1444

Håber på i kan hjælpe mig på rette vej


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2021 af peter lind

Ja det er det


Svar #2
01. marts 2021 af Janne91

Så det er kun 1,144 del af isbjerget der er under vandets overflade??


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2021 af ringstedLC

#2: Nej. En 1.144'ende del er jo mere en 1'ende del, altså mere end hele isbjerget.

Tænk over hvordan brøken skal vende, så den bliver mindre end 1.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2021 af janhaa

12,6 % over

og

87,4 % under


Svar #5
01. marts 2021 af Janne91

Okay. Så jeg vender brøkken om.

900/1030=0,874

Hvordan finder jeg frem til de 14,4% ?


Svar #6
01. marts 2021 af Janne91

Okay så 900/1030=0,874*100%=87,4%

Og der fra kan jeg finde den del der ligger over 100-87,4=12,6% :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2021 af ringstedLC

#6: Korrekt metode, men der spørges kun til brøkdelen under vand, og ikke i procent.

For en anden gangs skyld; forestil dig en terning is på 1 m3. Den har massen 900 kg. Fordi den ikke kan fortrænge alle de 1030 kg havvand som den fylder, vil noget af isbjerget være over havoverfladen.

Bemærk iøvrigt: Brøken beskriver den del af isens masse, der er under vand. Det er ikke nødvendigvis det samme forhold for isbjergets højde.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. marts 2021 af mathon

 Arkimedes Lov
ved flydning:
                              Da isen ligger stille, er opdriften og tyngdekraften på isen lige store.

Der gælder derfor
                               Tyngden af det fortrængte vand = opdriften = tyngden (en opadrettet kraft) af isen

                                                          \small \begin{array}{llllll} V_{under}\cdot \varrho _{vand}\cdot g=V\cdot \varrho _{is}\cdot g\\\\ V_{under}\cdot \varrho _{vand}=V\cdot \varrho _{is}\\\\\\ \frac{V_{under}}{V}=\frac{\varrho_{is} }{\varrho _{vand}} \end{array}
                             


Skriv et svar til: Isbjerg, hvor stor en brøkdel er under havet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.