Matematik

retvinklet koordinatsystem

10. marts 2021 af pandaelsker - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har en opagve hvor jeg skal indtegne et datasæt i et retvinklet koordinatsystem.

Jeg har aldrig hørt om et retvinklet koordinatsystem før, så ville lige hører om ved hvad det er.

tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. marts 2021 af mathon

Et retvinklet koordinatsystem er et sædvanligt koordinatsystem.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2021 af StoreNord


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Eksempler påkoordinatsystemer, der ikke er retvinklede:

1: Polære koordinater: Her har man et begyndelsespunkt, O, og en halvlinie ud fra begyndelsespunktet. Koordinaterne til et punkt, P, er så afstanden fra begyndelsespunktet til P sammen med vinklen mellem halvlinien og liniestykket OP. Dette koordinatsystem benyttes en del i fysikken. Svingninger på en streng beskrives ud fra en enkelt akse, der ligger langs strengen. Et trommeskind beskrives tilsvarende med et todimentionalt koordinatsystem. Da trommeskind ofte er cirkulære, benytter man normalt polære koordinater i beskrivelsen

2: Sfæriske koordinater og cylinderkoordinater: Går man ud i tre dimensioner, kan man benytte polære koordinater i en plan gennem begyndelsespunktet og enten en vinkel mellem denne plan og sigtelinien til P, eller man kan benytte afstanden mellem planen og punktet som trediekoordinat. Det første kaldes polære koordinater, mens det andet kaldes cylinderkoordinater. Sfæriske koordinater kender du fra længde-bredde-grads sytemet i geografi.

3: Et skævt koordinatsystem med forskellige enheder på de to akser: Man har igen et begyndelsespunkt, O, og to vektorer, a og b, der er egentlige og ikke parallelle. Et punkt med koordinaterne P = (x,y) findes ved hjælp af stedvektoren OP = xa + yb. a og b kaldes koordinatsystemets basisvektorer. I 3 dimentioner: OP = (x,y,z) = xa + yb + zc. Benyttes til angivelse af positioner af atomer i krystaller. Det sædvanlige retvinklede koordinatsystem er et specialtilfælde af det skæve koordinatsystem, hvor de to (eller tre) basisvektorer er lige lange og vinkelret på hinanden.

Der findes formler til omregning mellem disse systemer.

Der findes mange andre former for koordinatsystemer.


Skriv et svar til: retvinklet koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.