Matematik

Hvorfor fjerner man 00'erne?

28. marts 2021 af Sofie1rasmussen (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej

Jeg forstår ikke helt hvorfor man fjerne 00'erne/rykker kommaet i nogle regnestykker. Er der en der kan forklare mig det? :)

På billedet er der et eksempel, hvor man gør det, da 1500/5,75/100 = 2,609 og ikke 26,086 yen. 

Hertil har jeg fået en opgave, hvor jeg skal finde ud af hvor mange yen, man kan få for en dansk krone, hvor valutakursen er 5,53. Jeg bruger samme formel til, at finde ud af det, men når jeg siger 1/5,53/100 giver det 0,001808, men resultatet er vel bare 18,1 ik? For det er det jeg kan se, når jeg tegner graften. Så hvorfor rykker man bare kommaer/fjerner nuller?

Jeg har vedhæftet billeder af formel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2021 af mathon

                                   \small \begin{array}{lllr} \textup{For }5.53\;\textup{kr }&\textup{f\aa s }&&100\textup{ yen}\\\\ \textup{For }1\;\textup{kr }&\textup{f\aa s }\frac{100}{5.53}\textup{ yen}&=&18.08\;\textup{yen} \\\\\\ \textup{Man fjerner}&\textup{ingen nuller} \end{array}


Svar #2
28. marts 2021 af Sofie1rasmussen (Slettet)

Tak :) 


Svar #3
28. marts 2021 af Sofie1rasmussen (Slettet)

#1

                                   \small \begin{array}{lllr} \textup{For }5.53\;\textup{kr }&\textup{f\aa s }&&100\textup{ yen}\\\\ \textup{For }1\;\textup{kr }&\textup{f\aa s }\frac{100}{5.53}\textup{ yen}&=&18.08\;\textup{yen} \\\\\\ \textup{Man fjerner}&\textup{ingen nuller} \end{array}

Okay jeg må indrømme, at jeg stadig er lidt forvirret. Hvorfor skal man skrive 100 øverst sådan: 100/5,53 og ikke 5,53/100?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2021 af mathon

...fordi kursen er prisen på 100 fremmede møntenheder og ikke omvendt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2021 af AMelev

#4 Det er almindelig "købmandsregning".
Når 5.53 kr "koster" 100 yen, så "koster" 1 kr \frac{100}{5.53} yen, og så "koster" 1500 kr 1500\cdot \frac{100}{5.53} yen,
men jeg forstår godt, du er forvirret, for den vedhæftede formel i #0 er forkert.
                   

Hvis vi kalder beløb i danske kroner BDKK og beløb i fremmed valuta BFV, så er formlen 
B_{FV}=\frac{B_{DKK}}{\frac{Kurs}{100}}\overset{*)}{=} B_{DKK}\cdot \frac{100}{Kurs}\overset{**)}{=} \frac{B_{DKK}\cdot 100}{Kurs}
*) Man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte brøk
**) Man ganger en brøk med et tal ved at gange tallet på i tælleren.
Hvis du beregner det, der står i eksemplet \frac{1500/5.75}{100}, får du 2.61 og ikke det, der står.
26086 passer til gengæld med \frac{1500\cdot 100}{5.75}., dog skulle der være forhøjet til 26087.


Skriv et svar til: Hvorfor fjerner man 00'erne?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.