Fysik

hvor mange år går der

06. april 2021 af Magnus944 - Niveau: B-niveau

En lokal superhob bevæger sig mod en enorm superhob der er 50 millioner ly bort, med en relativ fart på 2,2 * 10^6 km/h.

Hvor mange år går der før de støder sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2021 af peter lind

Brug v*t = s


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. april 2021 af ringstedLC

\begin{align*} v &= \frac{s}{t}\Rightarrow t=\frac{s}{v} \end{align*}

Omregn afstanden til superhoben til km. og farten til km/år. 


Svar #3
06. april 2021 af Magnus944

Muligvis et dumt spørgsmål, men hvordan omregner jeg farten fra km/h til km/år


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. april 2021 af ringstedLC

#3: I følge SP "er der ingen dumme spørgsmål".

\begin{align*} 1\, \text{km/t} &= 24\, \text{km/dgn} = ?\, \text{km/\aa r} \end{align*}


Svar #5
06. april 2021 af Magnus944

Selvfølgelig, tak :)

Ser det her rigtigt ud?

Omregner afstand til km 50000000ly*(9,46*10^12 km)=4,73*10^20 km

Omregner fart til km/år (2,2*10^6)*24*365=1,9272*10^10 km/år

Beregner antallet af år før sammenstød: \frac{4,73*10^2^0}{1,9272*10^1^0}=2,454 *10^1^0 år


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2021 af ringstedLC

Din fart er OK, men der skal også være enheder på højresiden. "tal" · "tal" · .... kan ikke give km/år.

Men i "afstand" ganger du så "pærer med æbler" (ly · km), og det kan man som bekendt ikke.

Desuden bør hele beregningen sættes op i CAS på én gang, så divisionen udføres med maks. antal decimaler:

\begin{align*} \text{\aa r} &= \frac{50\cdot 10^6\cdot 9.46\cdot 10^{12}\,(\text{km})}{2.2\cdot 10^6\cdot 24\cdot 365\,(\text{km/\aa r})} \\ &= \frac{50\cdot 9.46\cdot 10^{12}}{2.2\cdot 24\cdot 365}\,(\text{\aa r}) \\ \end{align*}

Resultatet afrundes eventuelt til et passende antal decimaler.


Skriv et svar til: hvor mange år går der

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.