Matematik

Hjælp til sandsynlighedsregning.

07. april 2021 af Yaxion - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave der lyder sådan her:

Blandt cyklisterne på en hf skole bliver der tilfældigt valgt 40, hvor 17 af dem bruger mobiltelefon.
Vi skal undersøge, om man på signifikantsniveau 5% kan forkaste hypotesen:
Højst hver femte af skolens cyklister bruger mobiltelefon  mens de cykler.

Jeg ved bare ikke helt, hvordan jeg skal gribe den an og hvilke værktøjer jeg skal bruge. Skal nok også lige sige at jeg bruger Nspire til at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2021 af peter lind

Det er en binomialfordeling med n = 40 p = 1/5

se om P(X < 17) < 0,05


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. april 2021 af AMelev

X = antal, der bruger mobiltelefon, mens de cykler
p = P(cyklisten bruger mobiltelefon, mens han/hun cykler)

Nulhypotese H0: p ≤ 1/5 = 20%  
Alternativ hypotese H1: p > 20%
Testet af p = 20% er højresidet, da kun et stort stikprøveresultat er kritisk for nulhypotesen.
Stikprøve n = 40, så X ~ b(40,20%) under H0. Stikprøveresultat X = 17
Bestem P(X ≥ 17)
Hvis denne er mindre end signifikansniveauet på 5%, forkastes nulhypotesen til fordel for den alternative hypotese.


Svar #3
07. april 2021 af Yaxion

#1

Det er en binomialfordeling med n = 40 p = 1/5

se om P(X < 17) < 0,05

Altså jeg får P(X < 17) = 0.99, som man vel godt kan sige er over 0.05. Man hvad fortæller det mig?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. april 2021 af AMelev

Du skal bestemme P(X ≥ 17), da det er store testresultater, der vil være kritiske for nulhupotesen. Jf #2.


Skriv et svar til: Hjælp til sandsynlighedsregning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.