Fysik

Boldens fart

10. april 2021 af kbaek1305 - Niveau: B-niveau

Hej alle. Jeg sidder lidt fast i opgave d, kan i hjælpe?

Basketballspilleren Michael Jordan skal sende et straffekast i kurven. Hans vandrette afstand til kurven er 3,96 m og kurvens kant befinder sig 3,05 m over jorden. Michael Jordan kaster med en vinkel på 35 grader i forhold til vandret og bolden forlader hans hånd i en højde af 2,30 m.

(a) Hvor meget fart skal han give bolden, så den lige netop rammer ned i kurven? Under opvarmningen til kampen har han kastet lidt rundt med kampbolden. Bolden vejer 587 gram. Han har blandt andet kastet bolden lodret opad med en hastighed på 6 m/s. Bolden forlader hans håand i en højde af 1,4 m over gulvet.

(b) Hvor højt op over gulvet kommer bolden? Bolden lader han da falde ned mod gulvet igen fra en højde af 1,4 m. Idet bolden rammer gulvet omdannes 10% af dens mekaniske energi til lyd og varme for herefter at springe op igen.

(c) Hvad er boldens kinetiske energi i øjeblikket før den rammer gulvet?

(d) Hvor højt når bolden op efter at have ramt gulvet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2021 af mathon

\begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\& \textup{kasteparablen:}\\&& y=\frac{-g}{2\cdot {v_0}^2\cdot \cos^2\left ( \alpha \right )}\cdot x^2+\tan(\alpha)+y_0\\\\&& 3.05\;m=\frac{-9.82\;\frac{m}{s^2}}{2\cdot {v_0}^2\cdot \cos^2(35\degree)}\cdot \left (3.96\;m \right )^2+\tan(35\degree)\cdot (3.96\;m)+(2.30\;m)\\\\&& 3.05\;m=-114.747\;\frac{m^3}{s^2}\cdot \frac{1}{{v_0}^2}+5.07282\;m\\\\&& 114.747\;\frac{m^3}{s^2}\cdot \frac{1}{{v_0}^2}=2.02282\;m\\\\&& \frac{1}{{v_0}^2}=\frac{2.02282\;m}{114.747\;\frac{m^3}{s^2}}\\\\&& {v_0}^2=\frac{114.747\;\frac{m^3}{s^2}}{2.02282\;m}=56.7263\;\left ( \frac{m}{s} \right )^2\quad v_0>0\\\\&& v_0=\left ( 56.7263\;\left ( \frac{m}{s} \right )^2 \right )^{\frac{1}{2}}=7.53\;\frac{m}{s} \end{array}


Svar #2
10. april 2021 af kbaek1305

Det var opgave d, jeg skulle bruge hjælp til


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& 0.90\cdot m\cdot g\cdot (1.4\;m)=m\cdot g\cdot h_2\\\\&& h_2=0.90\cdot (1.4\;m)\\\\&& h_2=1.26\;m \end{array}


Svar #4
10. april 2021 af kbaek1305

Hvilken formel har du brugt? og hvor kommer de 0.90 fra?


Svar #5
10. april 2021 af kbaek1305

Jeg har fundet ud af det nu. Tak for hjælpen begge to :)


Svar #6
10. april 2021 af kbaek1305

Okay nu er jeg i tivivl om det jeg har lavet er rigtigt


Svar #7
10. april 2021 af kbaek1305

#3

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{d)}\\&& 0.90\cdot m\cdot g\cdot (1.4\;m)=m\cdot g\cdot h_2\\\\&& h_2=0.90\cdot (1.4\;m)\\\\&& h_2=1.26\;m \end{array}

Hvordan har du fundet frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2021 af ringstedLC

\begin{align*} E_{pot_{\,1}}-10\%=0.9\cdot E_{pot_{\,1}} &= E_{pot_{\,2}} \\ 0.9\cdot \cancel{m\cdot g}\cdot (1.4\;m) &= \cancel{m\cdot g}\cdot h_2 \\ h_2 &= 1.26\;m \end{align*}


Skriv et svar til: Boldens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.