Matematik

Sandsynlighedsregning og statistik

16. april 2021 af Lomme12 - Niveau: B-niveau
Hej, er der en som kan hjælpe mig med vedhæftede opgave? Eller hjælpe mig i den rigtige retning?

Skal man benytte chi i anden? På forhånd tak :)

Svar #1
16. april 2021 af Lomme12

Vedhæftet opgave
Vedhæftet fil:20210416_181447.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2021 af peter lind

Det er en mulighed; men du kan også bestemme et konfidensinterval


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2021 af AMelev

#0 Mht. test, så kunne du godt teste med χ2-Goodness Of Fit, men det vil være mere naturligt at benytte binomialtest, og det lægger spørgsmålet om "dobbeltsidig" også op til. Overskriften burde nok have været "Binomialtest"
Du kunne også klare sp. b) med konfidensinterval-betragtninger (jf. #3), men ikke sp. c)-d).

X = antal plat, X ~ b(n,p)    p = P(plat)

a) Det er hypotesen, der afgør, om testet er enkelt- eller dobbeltsidet
Nulhypotesen er, at mønten er ærlig, dvs. H0: p = ½
Alternativ hypotese H1: p ≠ ½
Binomialtestet skal være dobbeltsidet, da både små og store stikprøveresultater er kritiske for H0.

b) Stikprøve: n = 40    X ~ b(40,½) under H0
Stikprøveresultat X = 28
Da testet er dobbeltsidet, deles signifikansniveauet med 2½ % til hver side.
Undersøg, om P(X ≤ 28) < 2½ % eller P(X ≥ 28) < 2½ %. Hvis det er tilfældet forkastes H0, ellers accepteres den.

c) Den kritiske mængde K består af en venstredel Kv og en højredel Kh , K =  K∪  Kh.
Kv= {0,1,.....,kv}. Beregn den venstre kritiske værdi kv som den største k-værdi, hvor P(X ≤ k) ≤ 2½%
Kh = {kh,....., n}. Bestem den højre kritiske værdi kh som den mindste k-værdi, hvor P(X ≥ k) ≤ 2½%
Hvis stikprøveresultatet ligger i den kritiske mængde, forkastes nulhypotesen.
NB! kv og kh kan bestemmes direkte i nogle CAS-værktøjer, men du kan under alle omstændigheder bruge Excel:
=BINOMIAL.INV(40;50%;2.5%) returnerer 1. tal i Acceptmængden, dvs. kv + 1
=BINOMIAL.INV(40;50%;97.5%) returnerer sidste tal i Acceptmængden, dvs. kh - 1.
Bemærk, at testresultatet 28 ikke ligger i Acceptmængden.

d) Samme procedure som i c), men nu med ½ % til hver side i stedet for 2½ %.
Bemærk, at med 1% signifikansniveau, ville 28 lige præcis ligge i Acceptmængden.


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning og statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.