Matematik

find radius af en cylinder i en kegle

01. maj 2021 af 927 - Niveau: B-niveau

Hey:)

Jeg har fået en opgave, som jeg ikke kan finde ud af, opgaveformularingen lyder sådan:

find rc af cylderen, der giver cylinderen den størst mulige volume, Vc, så den passer ind i keglen med denne volume. Vi får at vide: keglen: sideløngde= s=10, vinklen v=120, og så en cylinder med radius rc

vedheft er billede af cylinderen og keglen.

Jeg håber at i kan hjælpe mig, takk:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2021 af peter lind

Sidefladerne sammen med radius danner en ligesidet trekant. Brug pytagoras til finde radius af bunden af keglen r. Vc = π*rc2*h, hvor h er højden, Højden kan findes af trekanten der dannes af højden og siden på bunden der er r-rc


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2021 af Soeffi

#0. Find radius af keglen...

Vedhæftet fil:2012192.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2021 af ringstedLC

#0: Det er lidt uklart, hvad opgaven går ud på. Vedhæft gerne et godt billede af hele opgaven.


Svar #5
02. maj 2021 af 927

det kan jeg godt, men det er på færøersk. Men det som jeg skal finde er radius af cylinderen rc, altså hvor lang radius er


Svar #6
02. maj 2021 af 927

her er hele opgave, måske fortsår i noget.

Bare sig til hvis jeg skal oversætte noget


Svar #7
02. maj 2021 af 927

#2 

skal jeg så sige c2=102+102 eller er det ommvendt phytagoros? altså c2=102-102?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2021 af ringstedLC

#2: "Sidefladerne sammen med radius danner en ligebenet trekant".

#7: Der findes ikke nogen "omvendt" Pythagoras. Med #3 kan du beregne rk og hk

#6: Så lærte jeg også at tolke lidt færøsk.

Oversættelse af den sidste sætning: ", og således at cylinderen kan være indeni keglen vio hesari volumu", har du oversat til: med denne volume.

Det er en optimeringsopgave:

\begin{align*} \tan(30^{\circ}) &= \frac{h_c}{r_k-r_c}\;,\;r_k=10\cdot \cos(30^{\circ}) \\ h_c &= \tan(30^{\circ})\cdot \bigl(10\cdot \cos(30^{\circ})-r_c\bigr) \\ V &= \pi\cdot {r_c}^2\cdot h_c \\ V(r_c) &=...\Rightarrow V'(r_c)=0\Rightarrow r=\;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2021 af Soeffi

#6.

Du har en kegle som vist på figur 2, og en cylinder indskrevet i denne.

Figur 2: En kegle med sidelængde s=10, (top)vinkel v=120° og en cylinder med radius rc.

b) Find den radius rc, der giver cylinderen det størst mulige volumen Vc.


Svar #10
05. maj 2021 af 927

jeg fortår det stadig ikke:(


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2021 af peter lind

Hvad forstår du ikke ? 


Svar #12
05. maj 2021 af 927

#8


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. maj 2021 af ringstedLC

Du må være mere konkret i dine spørgsmål, der står jo flere ting i #8. Fx "Jeg forstår ikke hvorfor tan(30º) = ...


Svar #14
06. maj 2021 af 927

ja jeg forstår gott at tan(30)=hc/rk-rc, men hvorfor bliver det pludseligt rk=10·cos(30)?, jeg ved at rk så er 1,5, men hvordan?

og så forstår jeg heller ikke, hvordan hc pludselig giver tan(30)•(10•cos(39)-rc)

Og også hvad de mener med V(rc)


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. maj 2021 af Soeffi

#14...ja jeg forstår gott at tan(30) = hc/(rk-rc), men hvorfor bliver det pludseligt rk = 10·cos(30)?

Det fremgår af tegningen, at keglens radius er 10·cos(30°) = 8,66.

...og så forstår jeg heller ikke, hvordan hc pludselig giver tan(30°)•(10•cos(30°)-rc)...

Du forstod: tan(30°) = hc/(rk-rc)...dette medfører: hc = tan(30°)·(rk-rc) ⇒ hc = tan(30°)·(10•cos(30°)-rc)

Og også hvad de mener med V(rc) 

 V(rc) = Vc


Svar #16
07. maj 2021 af 927

jeg prøvede at regne hc ud, men det virker rigtig forkert


Svar #17
07. maj 2021 af 927

er det her rætt:

V(rc)=π · r2c· hc

og så skal jeg bare differentiere det?, og putte det ligmed 0, og so er det svaret?


Svar #18
07. maj 2021 af 927

og så gjorde jeg det her, for at regne volumen

det er sikkert meget forkert, jeg synes bare at det er rigtig svært at forstå


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. maj 2021 af peter lind

Du kan se direkte hvad hc er på tegningen i #14 og og formlen for udregningen af rc står også i #14


Svar #20
07. maj 2021 af 927

mener du at hc=tan(30)·(10·sin(30)-rc) er svaret til rc?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 48 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.