Fysik

Strålingens intensitet, Vejen til Fysik B2, Opgave 70, Side 81, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

20. maj 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En patient gennemlyses med gammastråling.

Patienten er er 20 cm tyk, og vi antager, at den pågældende består af vand. Halveringstykkelsen er 100 mm.

a) Hvor mange procent af strålingens intensitet kommer ud på den anden side af patienten ?

Tip: Sæt den indkommende intensitet til 100 %.

Jeg ved at svækkelsen kan beskrives ved en forskrift

I = I0 *ax

Men hvordan løser man spørgsmål a) ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2021 af Kasperx1738 (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #2
20. maj 2021 af peter lind

a=½


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2021 af mathon

a)

       50%


Svar #4
21. maj 2021 af ca10

Jeg har besvaret spørgsmål a) på følgende måde

Man kan gå ud fra at et stykke stof eller blyvæg svækker strålingen med en bestemt procentdel.

Vækst med en fast procentdel er eksponentiel vækst. Så svækkelsen kan derfor beskrives ved en forskrift af typen:

I = I0 * ax 

Patienten er 20 cm Halveringstykkelsen er 100 mm (10 cm), det betyder halveringen sker således at x = 2

og a = 1/2

Man får det tip at sætte den Indkommende intensitet til 100%. Man 

Hvor mange procent af strålingens intensitet kommer ude på den anden side af patienten ?

Bestemmes således:

I = I0 * ax = 100%*(1/2)2 = 25 %


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. maj 2021 af mathon


                        \small \begin{array}{lllllll} \textbf{Du har ret!} && I(x)=I_0\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{x}{X_{\frac{1}{2}}}}\\\\&& I(200)=100\%\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{200}{100}}=100\%\cdot \frac{1}{4}=25\% \end{array}


Svar #6
21. maj 2021 af ca10

Tak for svaret


Skriv et svar til: Strålingens intensitet, Vejen til Fysik B2, Opgave 70, Side 81, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.