Matematik

f(x)=0 og ax^2+bx+c=0

15. august 2021 af Alrighty - Niveau: B-niveau

Hvorfor starter man ud med f(x)=0 og ax2+bx+c=0 ift. bevis for rodformlen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er fordi et polynomiums rødder er de x-værdier, hvor f(x) = 0. Det er simpelthen definitionen på at x er rod i f.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2021 af ringstedLC

#0: Grafisk er rødderne, der hvor funktionens graf skærer x-aksen. Da alle punkter på x-aksen har koordinaterne (..., 0) skærer grafen der, hvor f(x) = 0.


Svar #3
15. august 2021 af Alrighty

Men er f(x) ikke noget man mere bruger i eksempelvis en lineær funktion hvor der er et y? Er et polynomium en funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2021 af ringstedLC

Når grafen for et 2. gradspolynomium f(x) = ax2 + bx + c eller en hvilken somhelst anden funktion tegnes, så afsættes funktionsværdien f(x) opad y-aksen. Derfor er f(x) = y . Grafen for et 2. gradspol. er en parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2021 af Eksperimentalfysikeren

#3 Et polynoium er en funktion.

En lineær funktion er et simpelt 1.gradspolynomium f(x) = ax+b.

Når man tegner en funktion i et koordinatsystem, kalder man oftes førsteaksen for x-aksen og andenaksen for y-aksen. Når an gør det, så tegner man de punkter, der opfylder y=f(x). Der er tilfælde, hvor man bruger andre bogstaver. F.eks. har man i fysikken det lodrette kast, hvor en sten kastes lodret op. Dens højde h over jorden kan så beskrives som en funktion af tiden, t, ved h=f(t). Hvis der ikke er nogen luftmodstand, kan man skrive h = f(t) =-½gt2 + v*t + a, hvor g er tyngdeaccelerationen, v er starthastigheden og a er håndens højde over jorden ved kastet. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2021 af mathon

Hvorfor starter man ud med f(x)=0 og ax2+bx+c=0 ift. bevis for rodformlen?

Fordi rodformlen er løsningen til
andengradsligningen:
                                      ax+ bx + c = 0                   


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2021 af mathon

           \small \small \begin{array}{llllllllll} \begin{array}{|l|l|}\hline&\\ ax^2+bx+c=0\quad a\neq 0&\textup{der multipliceres med }4a\\&\\\hline&\\ 4a^2x^2+4abx+4ac=0&\textup{indledende kvadratkomplettering}\\&\\\hline&\\ \left ( 2ax \right )^2+2\cdot \left ( 2ax \right )\cdot b+4ac=0&\textup{tilf\o jelse af manglende led}\\&\\\hline&\\ \left ((2ax)^2+2\cdot (2ax)\cdot b+b^2 \right )-b^2+4ac=0&\textup{kvadratkomplettering}\\&\\\hline&\\ \left ( 2ax+b \right )^2=b^2-4ac=d&\textup{for }\mathit{{\color{Red} \mathbf{d\geq 0}}}\\&\\\hline&\\ 2ax+b=\mp \sqrt{d}&\textup{isolering af }x\\&\\\hline&\\ x=\frac{-b\mp\sqrt{d}}{2a}&\\&\\\hline \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: f(x)=0 og ax^2+bx+c=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.