Fysik

Bevægelse med konstant acceleration

06. september 2021 af mrsf2d - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til denne opgave

En racerbil kører på en tør vej med hastigheden 30 m/s.

Bilen bremser med en acceleration på -3,0 m/s2. Dette kalder vi også en deceleration.

a) Hvor lang tid går der, inden racerbilen standser?
b) Hvor langt kører racerbilen under nedbremsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2021 af peter lind

v2=-2as

s = ½at2+v0*t


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

At accelerationen er -3m/s2 betyder, at hastigheden bliver 3m/s mindre hvert sekund.

Du kan benytte at bremselængden er den samme som den længde, bilen kører mens den accelerer fra 0m/s til 30m/s med 3m/s2, altså s=½*3m/s*tbremse2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2021 af SuneChr

a) Der skal vi løse bevægelsesligningen
    - 3t + 30 = 0
b)  1/2·30·...  hvor t vi fandt i a) indsættes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2021 af ringstedLC

a) 1 sek. efter nedbremsningen påbegyndes er hastigheden sænket til:

\begin{align*} v_1 &= \bigl(30-3\bigr)\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}}=27\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}} \\ v_2 &= \bigl(27-3\bigr)\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}}=24\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}} \end{align*}

Så du skal finde hvormange gange, der går 1 sek. før hast. er 0 m/s.

\begin{align*} \textup{Generelt}:v &= a\cdot t+v_0\;,\;v_0=\textup{begyndelshast.} \\ t &= \frac{v-v_0}{a} \end{align*}

b) I "Studieportalen anbefaler:"-linket oppe th. findes også:

\begin{align*} s &= \tfrac{1}{2}a\cdot t^2+v_0\cdot t+s_0 \;,\;v_0=\textup{beg.-hast.}\;,\;s_0=\textup{beg.-sted} \\ s_\textup{br.-\,l.}=s-s_0 &= \tfrac{1}{2}a\cdot t^2+v_0\cdot t \end{align*}

og:

\begin{align*} v^2-{v_0}^2 &= 2a\cdot (s-s_0) \;,\;v_0=\textup{beg.-hast.}\;,\;s_0=\textup{beg.-sted} \\ s_\textup{br.-\,l}=s-s_0 &= \frac{-{v_0}^2}{2a}\,,\;v=0\;\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}} \end{align*}

Opgaveteknisk må den sidste anbefales, da der her kun bruges opgivne værdier.

Bemærk at ordet deceleration er afskaffet ved konvention. Der tales kun om acc. og negativ acc.


Skriv et svar til: Bevægelse med konstant acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.